Materialforskning för framtiden
2024-09-13Materialforskning vid ýs universitet har en lång tradition som forskargrupp. Med stark extern finansiering och i nära samverkan med näringsliv och andra samhällsaktörer tar man nu ytterligare steg framåt för att genom forskningen bidra till en hållbar framtid inom sektorn.
– Totalt finns det cirka 40 personer verksamma inom materialforskning, säger Ellen Moons, professor i fysik och en av forskargruppens koordinatorer. Ett starkt tvärvetenskapligt samarbete har utvecklats i gruppen med forskningsaktiviteter som sträcker sig från grundläggande materialforskning till tillämpad forskning och industriella tillämpningar, samt mellan experiment och modellering på längdskalor från atom- och nanonivå till mikro- och makronivå. Nu bjöd vi in till en ”relaunch” där vi forskare förde samtal med forskningsfinansiärer, företagskluster och Region Värmland.
Vid eventet deltog externa talare, bland andra Gert Nilson från Jernkontoret, den svenska järn- och stålindustrins branschorganisation som även finansierar forskning. Han presenterade ”Impact Innovation program Swedish Metals and Minerals”, framhöll vikten av en hållbar materialförsörjning nationellt och påminde om att Sverige är i framkant inom detta forskningsområde, där alla parter behöver arbeta för fortsatt samverkan regionalt, nationellt och internationellt.
En annan talare var Magnus Berggren, som leder WISE, Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability . Han poängterade att för en framtida klimatneutral industri krävs mer forskning och att WISE som forskningsfinansieringsprogram vill öka akademins och industrins kompetens inom hållbarhet.
– Två forskningsområden, Högpresterande material mekaniska egenskaper, och Additiv tillverkning och nya material, är i fokus för den mer tillämpade och industrinära forskningen, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialvetenskap och den andra koordinatorn för Materialforskningsgruppen. Vi arbetar med karakterisering och avancerad mekanisk testning av högpresterande material, inklusive nya material för 3D-printing. Inom Materialforskningsgruppen utvecklar vi ny kunskap inom materialvetenskap och skapar en plattform för effektiv kunskapsöverföring och samarbete mellan företag och universitetet.
Materialforskning har strukturerad sina aktiviteter i fem tematiska områden
- Högpresterande materials mekaniska egenskaper
- Additiv tillverkning och nya material
- Solenergimaterial
- Ytfysik och nanomaterial
- Teoretisk materialforskning
Teoretisk materialforskning är ett område i stark utveckling vid ýs universitet med kopplingar till alla de andra tematiska områdena. Beräkningar och modellering av materialegenskaper är en av pelarna inom materialforskning. Gruppen delar även avancerad forskningsinfrastruktur för experimentell karaktärisering av material med hjälp av mikroskopi, spektroskopi, materialsyntes med mera. Forskarna är aktiva användare av nationell och internationell forskningsinfrastruktur, till exempel synkrotronen MAXIV och superdatorn NAISS.
Kärnan i materialforskningsgruppen består av forskare vid ýs universitet inom materialteknik, materialfysik, fysikalisk kemi och maskinteknik. Samarbeten och samverkan med andra lärosäten, forskningsinstitut och företag är viktiga och omfattande. Forskargruppen har en stark extern finansiering från många olika källor, både nationella och internationella och det har varit ett prioriterat område sedan universitetets start för 25 år sedan.