Mathematics Meets Industry Day – en mötesplats för problemlösning
2024-12-12Den 4 december samlades gymnasieelever, universitetsstudenter, doktorander, seniora forskare och företagsrepresentanter vid ¹û¶³´«Ã½s universitet för att tillsammans arbeta i lag med att lösa aktuella matematiska utmaningar frÃ¥n företag.
Rottneros, Tesa, Blue Ocean Closures och Region Värmland presenterade verkliga utmaningar som de hoppades få hjälp med att hitta hållbara lösningar på. Arrangörerna Elisabeth Mellroth och Adrian Muntean från ämnet matematik vid Kau var nöjda med dagen som i år hade fler företag och deltagare med än tidigare år:
– Syftet är att visa industrin fördelarna att samarbeta med matematiker, samtidigt som vi inspirerar gymnasieelever till att upptäcka hur roligt och mångsidigt tillämpad matematik är, säger Elisabet Mellroth, doktor i pedagogiskt arbete.
– Det här är en unik chans för unga matematikintresserade att arbeta tillsammans med erfarna experter och lösa verkliga problem. Vi hade en spännande dag för alla deltagare som kom från olika platser i Sverige och även från andra länder, säger Adrian Muntean, professor i matematik.
Ett komplext problem blev löst
MiMM-dagen är en dag där samarbete, kreativitet och matematik står i fokus och där de blandade lagen med olika kompentenser sammanställs på plats av Adrian Muntean. Grupperna får ett problem var och har sedan åtta timmar på sig till att försöka lösa det. Problemen är dock inte av det enklare slaget.
– Vi har med ett väldigt komplext problem från Rottneros och det är fascinerande att se hur deltagarna tar sig an och tacklar problemet snarare än att vi förväntar oss att de ska lösa det. Det här utmanar vårt egna sätt att tänka och att kunna se det ur ett annat perspektiv genom att lyssna på deltagarna, säger Mostafa Ismail från Rottneros AB.
Ett av problemen som presenterades blev löst, något som imponerade stort på företaget Blue Ocean Closures:
– MIMM-dagen överträffade alla våra förväntningar! Det var första gången vi på Blue Ocean Closures var med så vi visste inte så mycket om vad som skulle ske. Men direkt insåg vi att det var hög nivå på arrangemang, planering, genomförande och deltagare. Vi var imponerade av hur våra gruppmedlemmar på olika sätt angrepp vårt problem och resultatet som kom ut var av riktigt hög kvalitet. Att få ett liknande resultat på den privata marknaden hade kostat oss stora pengar. Vi kommer gärna tillbaka nästa år, säger Andreas Jarl från Blue Ocean Closures.
Nils Hendrik Kröger från företaget Tesa belyste värdet av att studenter behöver samarbeta och kommunicera kring problemlösning:
– Matematik är ett beskrivande språk som kan användas inom nästan alla vetenskaper och det får deltagarna möjlighet att ta del av idag. När jag själv gick på universitetet och läste matematik var allt så teoretiskt, men det här vi gör nu är så nyttigt eftersom man ofta inte kan lösa komplexa problem på egen hand i arbetslivet.
– Det är intressant med abstrakta modeller och att jobba i så blandade lag, vi har till exempel en professor i vårt team och man får ta del av många olika insikter fast det är ett svårt problem, säger Fredrik Andrèn, ingengörsstudent.
I slutet av MiMM-dagen presenteras resultaten i en plenarsession där företagen bedömer dem och ger feedback.
– Det är otroligt kul att vi har så många gymnasieelever med, de har alla ett stort intresse för just matematik och de är väldigt framstående inom ämnet, säger Elisabet Mellroth.
– Det här är ett bra sätt att få dem att träffa andra och kommunicera sina tankar eftersom de bästa idéerna oftast kommer när man arbetar tillsammans. Nu får de också en bild av vad de kan arbeta med i framtiden, avslutar Adrian Muntean.
Läs mer på MiMM-dagens webbplats