Medialisering studeras vidare
2020-09-25Forskningsprojektet Mått på medialisering lanserades 2016 med stöd av Ander-stiftelsen. Nu har projektet, som genomförs vid institutionen för geografi, medier och kommunikation (GMK), fått utökad finansiering och inleder fas 2 under våren 2021.
I forskningsprojektets första del studerades olika aspekter av medialisering - hur människor upplever att deras vardag är beroende av medieteknik och i vilken grad har de blivit mer eller mindre beroende av dem. I studien användes enkätmetoder med nationella representativa urval. Samma metod användes till att belysa i vilken grad medier är viktiga för grundläggande behov samt när människor upplever att digital frånkoppling är viktig.
- Vi har hittills kunnat visa att upplevelsen av ett tilltagande medieberoende är mer begränsad
än vad tidigare forskning föranlett oss att tro, säger André Jansson, projektledare.
Äldre personer anser att medier är viktiga för deras sätt att leva medan yngre personer ger uttryck för att medialiseringen ökar. Upplevelsen av medieberoende är också socialt skiktad.
Vad kan man dra för slutsatser av det?
- Behovet att koppla ifrån, eller på annat vis reglera sin egen medieanvändning, återfinns framförallt bland personer på högre sociala positioner. Frånkoppling blir i vissa fall en statusmarkör.
Ett huvudsyfte med forskningsprojektet Mått på medialisering är att följa utvecklingen över tid. För att projektet ska nå sin fulla potential krävs därför en förlängning. Finansieringen 2021 - 2025 står återigen Ander-stiftelsen för och André Jansson har stora förväntningar på projektets fortsättning.
- Vissa frågor från fas 1 kommer att upprepas. Det är först efter ett antal år vi kan säga något mer bestämt om medialiseringen som en förändringsprocess och hur den utvecklas i olika delar av samhället. Men vi ska också söka nya infallsvinklar, förklarar André Jansson.
Många nya frågor i fas 2
• Kommer nya appar och platsbaserade tjänster leda till att fler grundläggande behov blir alltmer beroende av medieteknologi?
• Hur viktiga kommer medierna fortsättningsvis vara för människors orientering i lokala och globala sammanhang?
• Kommer den nya trenden att ”koppla ifrån” ha någon inverkan på medialiseringen i stort?
• Vilka grupper kommer i så fall att beröras (gynnas eller missgynnas) av dessa förändringar?
Frågorna i del två av projektet kommer att mynna ut i forskningsartiklar, bokkapitel och konferenspresentationer.
- Vi kommer dessutom att lansera en populärt orienterad rapportserie där vi efter varje genomförd undersökning uppdaterar tidsserien och specialgranskar enskilda resultat av mer allmänt intresse, säger André Jansson.
Alla rapporter kommer att finnas tillgängliga via Geomedias webbplats på KAU.se.