Miljövetarprogrammet pÃ¥ ¹û¶³´«Ã½s universitet – en ny vägvisare i framtiden
2024-04-09I en tid där vår värld står inför en rad miljöutmaningar behövs fler personer som har en större kunskap och arbetar för förändring. Det nystartade programmet Miljövetarprogrammet - inriktning riskhantering, är fokuserat på att utbilda och förbereda studenter för att visa vägen in i framtiden.
Med en stadig grund i miljövetenskap och riskhantering erbjuder programmet en möjlighet för studenter att inte bara förstå dagens miljöproblem utan också att aktivt bidra till lösningarna.
– Miljövetarprogrammet tar avstamp i det tidigare programmet Miljö och säkerhet, förklarar Linda Persson, programledare för miljövetarprogrammet. Vi har tagit ett bra program och gjort det lite bättre samt gett det ett namn som tydligare berättar för nya studenter vad det faktiskt handlar om.
Vad är speciellt med det nya programmet?
– Både undervisning och forskning har länge haft en kombination av riskhantering och miljövetenskap, säger Linda Persson. Det gör oss ganska unika men för oss är det en självklarhet. Våra miljöproblem vore inga problem om de inte även utgjorde någon form av risk för människor eller våra samhällen. Därför kan riskhanteringens arbetssätt och metoder även vara viktiga för hanteringen av miljörisker. Ta klimatfrågan som exempel - där miljö- och riskfrågor tydligt möts. Nya studier visar också att oro för klimatet och dess framtida risker är en av anledningarna till att det föds så få barn i Sverige. Så det är verkligen ett kunskapsområde som behövs av många anledningar.
Programmet välkomnar ambitiösa studenter som strävar efter att göra en verklig skillnad såväl i världen som på det lokala planet. Genom att kombinera expertis inom miljövetenskap med färdigheter i riskhantering, rustas studenterna för att adressera de komplexa utmaningarna som vår planet står inför. Från klimatförändringar till förlust av biologisk mångfald är behovet av kunniga och engagerade individer större än någonsin tidigare.
Det som gör Miljövetarprogrammet unikt är dess fokus på att inte bara identifiera miljöproblem utan också att förstå dem som risker för samhällen och människor. Genom att lära sig grunderna i riskhantering blir studenterna rustade att hantera och mildra effekterna av dessa hot, vilket gör dem till oumbärliga aktörer i både privata och offentliga sektorer.
Hur ser arbetsmarknaden ut efter avslutad utbildning?
– Utifrån de erfarenheter vi har så är arbetsmarknaden god och inslagen av riskhantering verkar ge våra alumner något extra i Cv:t, säger Linda Persson. Majoriteten av våra alumner arbetar i den offentliga sektorn, främst med miljöfrågor men några mer säkerhetsinriktat, men vi har också många alumner som arbetar på företag med miljö- och riskhanteringsfrågor och många som konsulter på stora konsultfirmor.
Arbetsmarknaden efterfrågar inte bara miljöexperti utan också förmågan att effektivt hantera risker. Miljövetarprogrammet - inriktning riskhantering erbjuder båda dessa kompetenser, vilket gör det till ett eftertraktat val för framtida arbetsgivare.
Vilka vänder sig programmet till?
– Jag skulle säga till dig som någon gång har undrat över varför samhället inte gör mer åt miljöproblemen, eller du som oroar dig över klimatet och vill jobba med något konkret för att förbättra situationen, säger Linda Persson. Har du ett intresse för miljö- och samhällsutveckling så är vi ett passande program, och våra behörighetskrav gör att du inte måste ha gått ett naturvetenskapligt program på gymnasiet för att komma in.
Genom att lära sig av historiska erfarenheter och samtidigt omfamna innovation och utveckling, är programmet redo att ta itu med komplexiteten i vårt moderna samhälle.