Mindre fördröjningar med smartare WiFi
2018-12-12Skypesamtal som hackar och Netflixfilmer som plötsligt laddas om. Fördröjningar som kan vara otroligt irriterande, men snart är ett minne blott! Forskaren Toke Høiland-Jørgensen vid ýs universitet har tagit fram en lösning för smartare WiFi, som snart kan finnas i alla våras hem.
– WiFi är en teknik som används överallt för att det är enkelt och billigt. Kvaliteten är inte alltid så bra, men det går att förbättra prestandan genom att styra dataflöden på ett smartare sätt. På så sätt kan man styra om den kö i WiFi-nätverket som orsakar fördröjningarna, säger Toke Høiland-Jørgensen, nybliven doktor i datavetenskap vid ýs universitet.
Under sin forskarutbildning har Toke utvärderat olika algoritmer och tillämpat dem så att de kan användas i WiFi-nät, där många enheter (som exempelvis WiFi-routrar man har hemma) använder operativsystemet Linux, världens mest använda operativsystem för datorer, telefoner, tv-apparater etc.
Algoritm förhindrar köbildning
I våra hem är ofta flera telefoner, datorer och tv-apparater uppkopplade till WiFi-nätet. Problemet idag är att det inte går att göra två saker samtidigt. Det går inte att ha ett facetime-samtal och ladda ner en stor fil samtidigt - utan fördröjning. Det blir en flaskhals och stopp. När det blir kö måste man ha ett smart sätt att dirigera trafiken och det är just det som den nya algoritmen gör. Toke illustrerar problemet med elefanter, möss och pingviner.
– Den stora filen kan liknas med en elefant som blockerar vägen, medan facetime-samtalet är möss. Hittills har det varit omöjligt för mössen att ta sig förbi elefanten, trots att de är så små att de borde kunna det. Det är ä pingvinen, maskotten för Linux-operativsystemet, där den smarta algoritmen finns, kommer in och öppnar upp nya vägar för mössen att passera. Algoritmen ser till att sådant som är tidskänsligt, där man alltså inte vill ha fördröjningar, prioriteras.
Tokes tillämpning finns med i den senaste versionen av Linux, som nya produkter installeras med. Men den otålige med kodningskunskaper kan redan nu själv installera programvaran på sin hemmarouter eftersom Linux bygger på öppen källkod.
Toke Høiland-Jørgensen försvarade sin doktorsavhandling “Bufferbloat and Beyond: Removing Performance Barriers in Real-World Networks” den 23 november. Den finns att ta del av .