Mycket samverkan på årets Forum Värmland
2023-02-17På alla hjärtans dag den 14 februari hölls den årliga forskningskonferensen Forum Värmland. Det är Värmlands största konferens inom klinisk forskning och årets tema var Forskning, kunskap och kunskapsstyrning.
Forum Värmland är en mötesplats för forskare och forskningsintresserade inom hälso- och sjukvårdsområdet som anordnas av Region Värmland och ýs universitet. År 2023 hade konferensen temat Forskning, kunskap och kunskapsstyrning.
Forum Värmland är en samverkanskonferens som omväxlande anordnas av universitetet och regionen.
– Den här dagen ger inspiration och möjlighet att mötas och diskutera viktig hälsoforskning som sker i Värmland, säger Anna Nordin, lektor inom omvårdnad på ýs universitet och ansvarig projektledare för Forum Värmland. Fokus är att öka medvetenheten om den forskning som bedrivs i Värmland som bidrar till att öka kvaliteten och kompetensen hos vårdpersonal och därmed förbättra vården.
Det här hände under dagen
Ungefär 100 personer tog plats på KCCC för att vara med på Forum. Dagen inleddes med Mats Bojestig, ordförande för Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning, som var inbjuden för att berätta hur det nationella systemet för kunskapsstyrning möjliggör att bästa tillgängliga kunskap finns tillgänglig och används i varje patientmöte. Anna Frödin, ordförande för Region Värmlands kunskapsstyrningsråd, beskrev hur kunskapsstyrningsarbetet är organiserat här i Värmland.
För att koppla samman hur forskning och kunskapsstyrning hänger ihop beskrev Birgitta Sigvant, överläkare och docent, hur hennes forskning bidragit till vårdförloppet kritisk benischemi (den allvarligaste formen av benartärsjukdom med kritiskt låg blodtillförsel till benet och foten). Maria Klässbo, medicine doktor, fysioterapeut och forskningsledare, berättade på samma sätt hur hon med sin forskning bidragit till vårdförlopp gällande höft-/knäartros.
– Vi vill i varje möte med våra patienter ge den bästa tillgängliga hälso- och sjukvården. Under den här dagen fick vi ta del av hur den kliniska forskningen här i Värmland är med och bidrar till detta, säger forsknings- och utbildningschef Maria Larsson.
Det presenterades också samverkansprojekt mellan universitetet och regionen, och nya docenter och doktorer fick presentera sig själva och sin forskning. Under dagen genomfördes dessutom en posterutställning. Där Charlotte Johansson, adjunkt på oral hälsa, vann bästa poster med: ”Att stärka individens egen förmåga till munhälsa vid psykisk sjukdom”.
Hur känns det?
- Överrumplad och uppriktigt glad, ett litet steg för projektet, ett större för doktoranden som fick en boost, säger Charlotte Johansson.