Några av Treklöverutvärderingarna är avslutade
2020-01-20Utvärderingarna av utbildningar i kluster 1, 6 och 7 har avslutats. Nu återstår för fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap att följa upp de åtgärder som utbildarna ska genomföra.
Utvärderingar rör utbildningar inom media- och kommunikationsvetenskap, statistik, nationalekonomi, företagsekonomi, civilekonomprogrammet och informatik. Thomas Nilsson är representant för ¹û¶³´«Ã½s universitet i Treklöverns ledningsgrupp och tycker att genomförandet av denna fas i utvärderingsprocessen har prövat och synliggjort systematiken i Treklövermodellen.
– Det kanske svåraste momentet i systematiskt kvalitetsarbete är att omsätta resultatet av en utvärdering i förbättringsåtgärder. Den nu genomförda uppföljningen av de utvärderade miljöernas handlingsplaner visar att detta arbete är på god väg, säger Thomas Nilsson.
Den första omgÃ¥ngen av utvärderingarna i Treklövern gjordes 2018. Treklövermodellen är lärosätenas modell för att utföra regelbunden granskning av de utbildningar som UKÄ inte längre granskar, vilket är huvuddelen av utbildningarna vid ¹û¶³´«Ã½s universitet. Utvärderingarna görs tillsammans med Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet.
Bedömargrupper läser en självvärdering som beskriver och analyserar den utvärderade utbildningen, ett urval av examensarbeten, och kompletterar detta underlag med intervjuer av lärare, studenter och ledning för utbildningarna. Därefter lämnar bedömargruppen synpunkter på vad som kan åtgärdas, bör åtgärdas och måste åtgärdas.
Treklövermodellen innefattar att man tar hand om bedömargruppens synpunkter via en handlingsplan med ansvarig och tidplan. Resultatet ska sedan redovisas för Treklöverns ledningsgrupp vid ett särskilt uppföljningstillfälle.
Vid de uppföljningar som nu genomförts har ledningsgruppen funnit att redovisade handlingsplaner på ett bra sätt har tagit hand om bedömargruppernas synpunkter. Det återstår nu för Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap att fullfölja genomförandet av föreslagna åtgärder.
– Varje utvärderingsomgång har mynnat ut i ett antal konstruktiva förslag och rekommendationer och dessa tar vi till oss och utvecklar vår verksamhet, säger Patrik Larsson, dekan på fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Treklöverutvärderingarna är viktiga för oss och fakultetsnämnden har beslutat att avsätta tid till de ämnen som ska skriva utvärderingen. Vi försöker att få med oss erfarenheter mellan ämnen och kluster och det finns ett lärande över tid som vi på fakultetskansliet vill lyfta genom uppstartsmöten och goda exempel. Vi hoppas att det ska falla väl in i det UKÄ tycker är en bra modell för kvalitetsutveckling.
Thomas Nilsson och Treklövern fortsätter med resten av utbildningarna.
– Vi ska hinna igenom alla utbildningar inom en sexårsperiod, säger Thomas Nilsson. Vi är nu igenom hälften av utbildningarna och innan vi drar igång nästa utvärdering behöver vi även inkludera de forskarutbildningar som UKÄ inte granskar. Även om krav och förutsättningar för kvalitetssystem i högre utbildning kan komma att ändras i framtiden är det troligt att regelbunden granskning av utbildningar kommer vara en nödvändig del, eftersom det ingår i europeiska ESG-ramverket för utbildningskvalitet.