Norden består numera av 13 länder?
2024-10-08Den första nordiska konferensen för doktorandhandledare har nu gått av stapeln här på ýs universitet. Med stor uppslutning från 13 länder och 42 lärosäten, kan man ju undra hur stort Norden är, men som en av deltagarna sa ”Norden har växt”.
– Det har varit några intensiva men mycket givande dagar, säger Roger Renström, docent i datavetenskap och arrangör av konferensen. Med hela 140 delegater från 13 länder och 42 lärosäten samt 70 konferensbidrag så får man säga att det blev väldigt lyckat. Det här var den första konferensen i sitt slag i Europa och vi valde att hålla den på engelska just för att möjliggöra deltagande även för delegater från utomnordiska länder. Det visade sig att det finns ett stort behov av den här typen av konferens och att det är samma frågeställningar överallt.
CoPhs, Nordic Conference on PhD Supervision
Syftet med konferensen var att erbjuda en arena där deltagarna inspireras, utbyter erfarenheter och tankar kring handledning av doktorander. Målet var att lyfta fram och dela erfarenheter kring den aktuella utvecklingen samt att presentera och diskutera ny forskning om doktorandhandledning. Huvudtalare vid konferensen var erfarna nordiska forskare inom doktorandhandledning, Gitte Wichmann-Hansen från Aarhus universitet, Erika Löfström från Helsingfors universitet samt Martin Stigmar från Malmö universitet.
– De tre huvudtalarna kompletterade varandra väldigt bra och Gitte Wichmann-Hansen höll ett strålande inledningstal, säger Roger Renström. Nu blev det en något större konferens än vi hade räknat med, men det är bara positivt. Jag som huvudansvarig har arbetat med förberedelserna i två år i samarbete med Göteborgs universitet och SLU. Vi fick en mycket god respons vid vår konferens och nu har Uppsala universitet och SLU Uppsala tagit på sig att arrangera nästa konferens som genomförs 2026.
– Konferensen blev mycket väl mottagen och intresset för att delta och mötas kring de här frågorna visade sig vara större än vi hade trott, säger Stefan Lindskog, dekan på Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap. Att detta också nu får en fortsättning är väldigt positivt och kommer bidra till kvalitetsutveckling av vår doktorandhandledning.