Ny artikel om idéutvärdering vid innovationsarbete
2020-12-09Organisationer använder idéscreening för att välja vilka idéer som ska utvecklas till innovationsprojekt. Frågan är hur avgör experter om en idé är bra? Det handlar om ett komplext samspel mellan intution, analys och sensemaking, enligt en ny studie från CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet.
I den nypublicerade studien har forskarna kartlagt och analyserat aktiviteter som expertutvärderare använder för att screena idéer samt hur dessa aktiviteter används för att identifiera idéer av hög kvalitet.
Genom att studera 2460 individuella idéutvärderingsaktiviteter, bland experter vid två globla teknikorienterade företag, upptäckte forskarna att identifiering av idéer härstammar från tre olika källor: intuition, analys och sensemaking.
- Expertutvärderare använder intuition för att fatta snabba helhetsbeslut om kvaliteteten på en idé. De analyserar idéer i detalj för att bestämma dess värde och använder sensemaking, meningsskapande, för att förstå och utarbeta idéer, säger forskaren Alexandre Sukhov, som är artikelns huvudförfattare.
Forskarna hittade sex återkommande mönster som kännetecknar en bra idé och genom att studera dessa närmare har de kunnat beskriva varför dessa uppfattas som bra.
1. En idé är något som lätt kan implementeras
2. En idé är implementerbar och den kan vidareutvecklas
3. En idé är bra men komplex
4. En idé är lovande men behöver förbättras
5. En idé är bra eftersom den har fungerat tidigare
6. En idé är bra eftersom den matchar en kategori
- Det här är kunskap som kan vara värdefull för organisationer som jobbar med idéhantering och innovation och som vill förbättra sina innovationsprocesser. Vi ser att experter kan integreras i högre utsträckning vid idéutveckling, de bidrar med unika insikter som gör idéer tydligare och utvecklar dem vidare, säger Alexandre Sukhov.
Artikeln ” How experts screen ideas: The complex interplay of intuition, analysis and sensemaking” är publicerad i Journal of Product Innovation Management. Medförfattare är forskarna Antti Sihvonen, Johan Netz, Peter Magnusson och Lars E. Olsson vid CTF.