Ny bok om att som chef möta personalproblem
2021-05-05Att som chef kunna navigera på ett bra och förtroendeingivande sätt när det uppstår problem kan vara avgörande för hur lösningen blir. Att jobba tillsammans med HR-specialister är ledord.
I läroboken ”Chef och HR – att möta personalproblem tillsammans” tar Kristina Palm, gästforskare i arbetsvetenskap vid Handelshögskolan, och Dag Calminder, konsult inom arbetsmiljö och arbetsrätt, till ett nytt grepp för att sätta in chefer och HR-specialister i problematiska situationer.
- Vår lärobok är delvis skriven i romanform, förklarar Kristina Palm. Det är långa dialoger där vi försöker förmedla en känsla av både elände och att det går att vända dåliga situationer till något positivt. Det går att få fler nyanser i ett samtal på det här sättet. Speciellt när det handlar om personalfrågor.
”Chef och HR – att möta personalproblem tillsammans” bygger på fem längre fall och bygger på tidigare forskning inom ledarskap och HR-praktiker samt erfarenheter från författarna själva.
- Det är en bok som vi verkligen tycker saknas på marknaden, säger Kristina Palm. Den är lite mer handfast i hur man som chef kan få stöd av HR-avdelningen. Och ur HR-perspektivet - vad är det för stöd chefer behöver och vad kan HR göra för dem?
Den moderna utbildningsformen inom ämnet bygger på att låta studenterna vara aktiva och i boken används fall som får sträcka ut sig på upp till tjugo sidor istället för de mer konventionella små ”fallrutor” som brukar finnas i studentlitteratur.
- Vi vill slå an känslor på ett annat sätt, förklarar Kristina. Som student blir det lite som att sitta bredvid och lyssna på hur man kan hantera vad som ibland kan uppfattas som ett jobbigt samtal, men vad författarna vill kalla ett gott samtal.
I samband med att personalavdelningar bytte namn till HR-avdelningar skedde en förändring. Fokus gick från att sätta individen i första hand till att bli något som mer liknar att arbeta med verksamhetens affärsstrategier. Kristina och Dag vill att HR-avdelningar ska gå tillbaka till att arbeta mer med människor och på så sätt skapa goda arbetsmiljöer.
- Vi ser att det finns en brist i att hantera personalfrågor på ett utvecklande sätt i många verksamheter. Så utifrån det så tänker jag att det finns ett behov. Läser man HR-, eller ledarskapsliteratur så är det två helt separata fält. Det är sällan de pratar om hur de ska komma samman. Det vi vill säga med boken är kort sagt – jobba tillsammans.
Exempel ur boken
Ett fall är en person som har ett alkoholmissbruk. En del av problemet är själva missbruket men det går också att se berättelsen i ett större perspektiv. Personen har fått ha för hög korttidsfrånvaro under lång tid utan att någon har reagerat.
- Så är det i många av de fall vi tar upp. De bottnar i att personer har fått ta sig friheter där chefen eller HR-avdelningen inte har agerat. Det är då de här situationerna ofta blir svåra. Vi diskuterar även etik och betydelsen av att våga stå upp för den svagare.
Ett annat exempel ur boken handlar om en person som i alla fall utåt sett mot chefer presterar en massa och är superduktig på sina arbetsuppgifter. Men i själva verket har personen fått andra människor att utföra sina arbetsuppgifter.
- Även i det här fallet har det fått pågå alltför länge. I vårt fall finns också en person som blir utmattad av den här situationen. Som chef tror jag att den här sortens ärenden kan vara svårast att hantera då det i en första anblick är svårt att sätta fingret på vad det är som är fel. Det är viktigt att som chef ha en god relation till övriga medarbetare när något sådant här uppstår. Man får ofta veta genom kollegor och det gäller att vara lyhörd som chef.
Vad tillför boken inom forskningen?
- Det som handlar om ledarskap är inte nytt. Däremot utvecklar vi de delar som handlar om HR. Vi har utvecklat modellen Utvecklande HR som bygger mycket på Dag Calminders erfarenheter som HR-expert i många år. Det är ett bidrag vi gör. Det andra är att vi sätter ihop delarna HR och ledarskap. Vi har inte hakat på en ny trend eller forskningsområde, snarare har vi försökt se det som finns och skapat utifrån det.
Kristina Palm är tydlig med bokens betydelse som både läromedel för studenter och kunskapskälla för yrkesverksamma chefer och HR-specialister.
- Jag slår alltid ett slag för modiga chefer och inte minst alla universitetsledare borde läsa den här boken. Inom akademin är det vanligt att man är chef några år sedan blir en kollega chef – det kan medföra att det blir knepigt med maktrelationerna. Jag tycker att det finns en problematik inom universitetsvärlden med alldeles för många chefer som inte vågar ta tag i personalproblem.