Ny bok om hur svenska företag arbetar med innovation
2012-04-16Boken "Innovationsledning och kreativitet i svenska företag" är ett resultat av Vinnovas forskningsplattform ledarskap, kreativitet och arbetsorganisation, LEKA. I boken presenteras resultaten från tio forskningsprojekt, ett av dessa bedrevs vid CTF.
- Vårt kapitel "Tjänstelogik som utgångspunkt för innovationer i tillverkningsindustrin" handlar om vilken roll tjänsteinnovation spelar i tillverkande företag. Där blir tjänster en allt viktigare del, men tjänsteutveckling bedrivs ofta som en perifer verksamhet med knappa resurser. Det finns en obalans mellan strategier och mål kring tjänster och hur arbetet sker i praktiken. Frågan vi ställer oss är hur svenska företag ska kunna nå sina affärsmål att växa genom tjänster? Säger Lars Witell, professor vid CTF och en av författarna.
Övriga författare till kapitlet är forskarna Ida Gremyr, Chalmers, Anders Gustafsson och Bo Edvardsson från CTF.
Vilken pusselbit bidrar just ert kapitel med?
- Det beskriver hur tjänsteinnovationer i tillverkande företag förändras över tiden. Från att vara tätt knutna till produkter, till att paketeras tillsammans med tjänster och en teknisk lösning, till att vara lösningar på kunders problem. Det innovativa är inte tjänsterna i sig, utan hur olika resurser kombineras.
Hur bygger ni vidare på denna kunskap?
- Arbetet med tjänsteinnovation fortsätter nu i en av CTFs stora forskningsprofiler "Tjänsteinnovation för uthålliga affärer", som finansieras av KK-stiftelsen, där vi tillsammans med bland andra Ericsson, Volvo och Tetra Pak vidareutvecklar tjänsteinnovationers roll i tillverkande företag. Genom våra tidigare Vinnovafinansierade projekt och projekten om tjänstefiering finansierade av EUs strukturfonder och Region Värmland har vi en bra plattform som vi nu bygger vidare på. Vi satsar också på att förstå tjänsteinnovation i handel tillsammans med ICA Maxi, Ikea och Stamford.
Boken ges ut av Vinnova och stiftelsen IMIT och kan laddas ner