Ny bok om socialpsykologiska experiment
2019-09-27Markus Arvidson och Bengt Starrin har i dagarna släppt en ny bok, Socialpsykologiska experiment - och andra minnesvärda studier. Med hjälp av QR-kod i boken och en mobiltelefon kan läsaren även ta del av filmklipp om studierna.
Markus Arvidson, universitetslektor i sociologi och Bengt Starrin, sociolog och professor emeritus tyckte att det behövdes en bok på svenska om de klassiska socialpsykologiska experimenten. Boken behandlar experimenten i korta ordalag och är tänkt att användas som en uppslagsbok för studenter inom sociologi och psykologi men kan även fungera på gymnasiet eller hos en intresserad allmänhet.
- Boken handlar om socialpsykologiska experiment. Det kan till exempel handla om lydnad eller normer och varför vi lyder andra människor och varför vi följer normer. I boken finns ett experiment där tre personer sitter i ett rökfyllt rum, två personer är invigda i experimentet och en tredje person ska testas. De två invigda personerna sitter kvar när rummet fylls med rök och det gör den som testas också. Det beror på att man påverkas av andra människors närvaro, säger Markus Arvidson.
Prorektor Thomas Blom närvarade vid boksläppet och tycker att boken är angelägen.
- Med hjälp av QR-koderna kan man läsa och sedan interaktivt se vad det handlar om direkt. Experimenten är femtio- till sjuttio år gamla men trots det så kan man dra många paralleller till saker som händer idag. Jag tycker också att boken inte bara är till för undervisning på universitetsnivå, utan den passar även den breda allmänheten. Det är en verkligt intressant bok som Markus och Bengt har skrivit, säger Thomas Blom.
De etiska aspekterna såg annorlunda ut för femtio- till sjuttio år sedan, eller existerade kanske knappt över huvud taget. Många av experimenten hade aldrig kunnat utföras idag med de krav som ställs på etiska granskningar.
- Man lurade människor egentligen. De fick inte veta hur långt experimentet skulle gå. Även om vi idag aldrig skulle göra experiment av de här slagen kan vi dra lärdomar av de som gjorts tidigare. Ett annat känt exempel är Stanford Prison Experiment med fångar och fångvaktare. Vi är inte så individuella som vi tror och vi påverkas av auktoriteter, avslutar Markus Arvidson.