Ny bok samlar kunskap om människans förflyttning av boskap
2018-08-31Under tusentals år har människan vallat kor, getter, renar och annan boskap mellan olika platser för att hitta bete. I många fall har påverkan på biotoper och fauna varit mycket positiv. Under senare årtionden är har denna form av djurhållning varit på nedåtgående. I nya boken ”Historical Archaeologies of Transhumance across Europe” beskriver bland annat etnografer, arkeologer och historiker hur denna förflyttning, transhumans, har format naturen och de sociala strukturerna.
Redaktörer är Eva Svensson, professor i miljövetenskap och docent i historisk arkeologi vid ýs universitet tillsammans med Eugene Costello, forskare i arkeologi och gästlärare vid National University of Ireland.
- Förflyttning av boskap förknippas ofta med en stark miljöpåverkan – och i många fall handlar det om en mycket positiv sådan. I Sverige har vi haft fäbodvallar, och ett fåtal lever kvar. I Spanien flyttar får och människor till områden med bättre bete under olika tider på året. Tidigare var denna typ av djurhållning utbredd i Alperna, Pyréneerna och andra höglänta områden runt om i Europa, men ändrade förutsättningar för jordbruket och konkurrens från andra verksamheter som skidanläggningarna har lett till omfattande nedläggningar. Skogsbruk och landsbygdspolitik är andra faktorer som har inneburit att denna form av djurhållning nu är under utdöende, berättar Eva Svensson.
Boken har sin bakgrund i en session vid den årliga European Associate of Archeologists-konferensen 2015. Eva Svensson, Eugene Costello och Mark Gardiner höll i en session om boskapsförflyttning genom tiderna.
- Intresset var överraskande stort. Det blev konferensens största session och anledningen till vi fick möjlighet att samla, bearbeta och publicera bidragen i en bok vid ansedda Routledge förlag. Det som är speciellt med boken är att den samlar forskare från olika delar av Europa, till exempel Rumänien, Spanien, Irland och Sverige. Det har tidigare inte gjorts. Tvärtom har det funnits en splittring mellan norra och södra Europa, bland annat på grund av olika terminologi, förklarar Eva Svensson.
”Historical Archaeologies of Transhumance across Europe” är intressant för till exempel landsbygdsutvecklare, byggnadsantikvarier, arkeologer, etnografer, historiker och alla som är intresserade av biologisk och kulturell mångfald.