Ny professor i sociologi stärker forskningsmiljön
2022-04-01Från värmen och grönskan i Sydney till ett kyligt ý. Fran Collyer, professor i sociologi, valde ýs universitet både för lockelsen i att vidareutveckla forskningsmiljön – och det mindre universitetets mer personliga och inte fullt så byråkratiska arbetssätt.
Lägenheten är fixad, om än inte helt färdigmöblerad. Och några av grannarna är redan nya vänner.
– Jag har alltid velat jobba i Europa och har starka kopplingar hit genom mitt nätverk inom forskningen. Jag har ofta rest till Danmark, och även Sverige tidigare, så när möjligheten dök upp vid ýs universitet så tvekade jag inte. Och det kändes bra mycket bättre att ta sig an en ny utmaning än att stanna på universitetet i Sydney och invänta en framtida pensionering. Från början var tanken också att komma närmare min son och hans familj, som då bodde i Danmark. Men på grund av coronapandemin, flyttade de tillbaka till Australien. Så kan det gå, ler Fran Collyer.
Ett av hennes forskningsintressen handlar om sociologi inom området hälsa och före sin akademiska karriär arbetade hon inom det privata näringslivet. Hon utvärderade bland annat olika samhällsinsatser och program inom hälsa och välfärd. Hon har även forskat om sociologins historia och mönster i förändringar i samhällets institutioner.
– Vårdens privatisering är något som har intresserat mig genom hela min karriär, och gör så fortfarande. Det gör mig rent ut sagt arg när jag ser vilka barriärer som byggs för att det finns ekonomiska intressen med i bilden. Vi behöver öppet kunna dela kunskap i samarbeten och nätverk. Det är helt nödvändigt. Och allt kan inte löna sig, men det behövs i samhället ändå, säger Fran Collyer.
Ett annat stort tema i hennes forskning är kunskapssociologi, där hon nyligen skrivit en bok tillsammans med Raewyn Connell, Joao Maia och Robert Morrell - ”Knowledge and Global Power”. Boken visar hur kunskapssystemet är ojämlikt, och att många forskare över hela världen är marginaliserade och saknar en röst.
Forskningsansökningar, seminarier och projekt
Förutom att få grepp om hur utbildning och forskning fungerar i Sverige och här på ýs universitet, har hon fler järn i elden.
– Jag kommer att arbeta med forskningsansökningar förstås, men även seminarier och internationella besök. Jag ägnar en hel del forskningstid åt att undersöka hur medborgare i olika länder har reagerat på restriktionerna i samband med pandemin, med fokus på förtroende. Vilka har medborgarna litat på när det gäller information om covid-19? Är det regeringen, myndigheter, forskare, familj eller vänner? Här är det stora skillnader mellan exempelvis USA, Storbritannien, Sverige och Australien.
Ett annat aktuellt projekt handlar om sociologins historia, där en ny bok är på gång. Den handlar om sociologer och deras karriärer, baserad på intervjuer med 170 yrkesverksamma sociologer.
–Boken handlar även om hur våra discipliner och våra universitet har förändrats under de senaste femtio åren, och väcker viktiga frågor om framtiden för kunskapsproduktion i världen. Vilken typ av värld kommer det att vara om ytterligare femtio år om vi inte har livskraftiga, starka samhällsvetenskapliga discipliner? Hur kan vi förstå den fysiska värld vi lever i, om vi inte förstår oss själva och de andra människorna vi lever med? säger Fran Collyer.