Nyheter som raplåtar ett sätt att locka en yngre målgrupp
2023-10-27Med rubriken ”Roliga nyheter – om journalistik, medborgare och politiska skratt” lockade höstens Anderseminarie storpublik till ýs universitet.
Utmaningen med att få den yngre publiken att konsumera nyheter utanför ett flöde på sociala medier är inte ny. Det har varit en kamp för mediehusen sedan många år. Däremot är idéerna kring att locka yngre läsare många – och varför inte testa humor i olika varianter som ett lockbete?
Hanna Olsson Berg är chef för Aftonbladets breaking news-desk och har en bakgrund som nyhetschef på Östersunds-Posten och producent på Sveriges Radio.
- Att testa nya grepp är ett måste för att locka yngre läsare, sa Hanna Olsson Berg och hänvisade till en AI-genererad rap-version av Aftonbladets recension av Beyoncés konsert i Stockholm som tagits fram tillsammans med Schibsteds IN/LAB.
- Bilder, listor och videor är väldigt viktigt. Med vassa videografiker går det att förklara situationen i Palestina på 60 sekunder. Det är en utmaning, men det går och den yngre publiken hänger kvar. Vi behöver få dem att känna igen sig, orka och fatta vår journalistik.
- Vår stora utmaning är inte att behålla våra äldre läsare utan skräcken är att inte se att de nya tillkommer. Att vara på TikTok är exempelvis otroligt viktigt för oss då de yngre aldrig är i vår app eller på webben.
Ibland infinner sig rena lyckoruset på breaking news-desken.
- När en kunglighet åker fast för fortkörning, en Norrtäljepolitiker fryser framför kameran eller ett bastubråk i Norrland blossar upp blir det kvällstidningsguld, sa Hanna Olsson Berg. Men vi ska inte skapa humor, vår uppgift är att göra nyheter lättillgängligt.
Flödet på en redaktion är långtifrån lätthanterligt. Det är en strid ström av hemska nyheter som passerar.
- Skjutningar, krig och elände är tungt för våra medarbetare, sa Hanna Olsson Berg. En stor del av mitt jobb innebär personalvård då många mår dåligt av att jobba med de här nyheterna. Det samma gäller över hela världen - vi ser att folk undviker nyheter. Det som fortfarande hela tiden räknas som relevant är lokaljournalistik.
En som riktigt tidigt hittade ett stort intresse i journalistik är Sakeus Berg från Arvika. På högstadiet drev han en egen tidning i Arvika och pendlade mellan mattelektioner och pressträffar för att på egen hand hålla liv i nyhetsflödet på egna Arvikamagasinet.
- Det är klart att det var tufft, men att vara ung och leverera nyheter tror jag lockade en hel del yngre att läsa, sa Sakeus Berg. Nu arbetar jag som frilansjournalist på Arvika Nyheter och efter gymnasiet är min plan att vara en del av en nyhetsredaktion.
Politisk satir har funnits sedan länge. Sara Ödmark, medieforskare på Mittuniversitetet och tidigare journalist på SVT och SR berättade om hur komiker jobbar med nyheter och var gränserna går.
- Det här är tidlöst, förklarade Sara Ödmark. Folk blev upprörda redan på Hasse och Tages tid. Men valet 2016 var ett skifte. Donald Trump var komikernas julafton men något hände under valvakan. Komiker som Stephen Colbertoch Jimmy Kimmel var tidigare lättsamma men blev oerhört mycket mer politiska och personliga i sina röster efter valet. Det var en tydlig skiftning där man som komiker såg det som ett ansvar med sin plattform. Det gick inte att skoja bort utan behövde hanteras.
Övriga medverkande på Anderseminariet hösten 2023
- Molly Grönlund Müller, community researcher på Schibsteds IN/LAB om vad nyhetsmedia kan lära sig av att lyssna på de som inte konsumerar nyheter.
- Medieforskaren Joanna Doona, Lunds universitet, om att följa nyhetsflödet via humorprogram.
- Stellan Norén, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare Nerikes Allehanda, samt företrädare för lokala medier och deltagare ur programmet.
Om Anderseminariet
Med stöd från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning anordnar MKV journalistseminarier varje termin. Till journalistseminariet bjuder vi in spännande gäster för att föreläsa, debattera och diskutera olika ämnen och teman. Seminariet är gratis och alla är välkomna att delta.