Nytt forskningsprojekt lyfter unga tjejers erfarenheter av hemlöshet
2024-11-15Ett nytt treårigt forskningsprojekt vid ýs universitet ska lyfta fram unga tjejers upplevelser av hemlöshet.
– Genom att undersöka deras perspektiv på livsvillkor, tillhörighet och vad hem innebär, vill vi skapa ny kunskap som kan bidra till bättre stödinsatser för denna utsatta och ofta bortglömda grupp, säger forskare Maria Moberg Stephenson vid ýs universitet.
Studien omfattar 15–24-åriga personer som identifierar sig som tjejer och som, innan de fyllt 18 år, utan sina föräldrar, är eller har varit hemlösa. Genom deltagande observationer, olika visuella metoder, och intervjuer kommer forskarna att utforska deras vardagliga livsmiljöer och upplevelser av hemlöshet, med fokus på hur faktorer som kön, klass, etnicitet, sexualitet och ålder påverkar deras situation.
– Att förstå deras situation är viktigt eftersom tjejer i hemlöshet löper en hög risk för psykisk ohälsa, missbruk, kriminalitet och utsatthet, säger Maria Moberg Stephenson, doktor i socialt arbete vid ýs universitet och projektansvarig. Den sociala interaktionen mellan oss forskare och de deltagande tjejerna och deras vardagsmiljö kommer vara central genom hela projektet. Projektets etnografiska och visuella ansats möjliggör ett fokus på unga tjejers egna röster och perspektiv – tjejer vilkas röster sällan tillåts höras. Detta är en osynliggjord grupp, både inom forskning och offentliga samtal.
Förutom att presentera forskningsresultaten i vetenskapliga artiklar, kommer projektet att avslutas med en fotobok och en utställning där de deltagande tjejernas egna röster och perspektiv lyfts fram.
– Projektet berör hemlöshet som samhällsproblem och unga tjejers livsvillkor när de lever i hemlöshet utan sina föräldrar. Kunskapen kan användas av olika samhällsaktörer för att utveckla förebyggande arbete och stödinsatser som förbättrar livsvillkoren för tjejer och minimerar riskerna för kronisk hemlöshet, kriminalitet och missbruk. Projektet kommer även bidra med betydelsefull kunskap till hemlöshetsforskning genom att bedriva forskning med tjejer i hemlöshet, snarare än om dem, vilket är ett nytt angreppssätt inom forskningsfältet. Projektets perspektiv på hem och tillhörighet, med ett intersektionellt fokus, förväntas också ge nya perspektiv till hemlöshetsforskningen, avslutar Maria Moberg Stephenson.
Maria Moberg Stephenson har beviljats drygt 4,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för forskningsprojektet ”Tjejer i hemlöshet. Livsvillkor, känslor av tillhörighet och betydelser av hem”. Projektet startar i januari 2025 och bedrivs tillsammans med Linda Arnell, docent i socialt arbete vid Umeå universitet.