Nytt verktyg för grupparbete utgår från studenters behov
2019-05-23Nu finns ett nytt digitalt verktyg som lärare och studenter kan använda vid grupparbeten i undervisningen. Verktyget ”Att arbeta i grupp” är en applikation i lärplattformen Canvas som kan användas på kurser med grupparbeten. ”Att arbeta i grupp” är det första digitala verktyget som utvecklats inom projektet Rethink: Kau på ýs universitet.
När läraren aktiverar ”Att arbeta i grupp” i en kurs får både läraren och studenterna tillgång till verktyget i lärplattformen Canvas. Studenterna skriver ett gruppkontrakt, definierar och fördelar roller, anger vad rollerna ska göra och hur stor arbetsinsats som krävs för en roll.
- Rollerna kan antingen slumpas ut eller delas ut. Om en student tilldelas för många roller kommer en varning om att den sammanlagda arbetsinsatsen är hög, förklarar Claes Asker, projektledare för Rethink: Kau.
När studenterna är överens godkänner alla i gruppen kontraktet. Samtidigt kan läraren följa och verifiera att den har tagit del av arbetet.
- Lärare väljer när de vill använda verktyget, eftersom det är en del av undervisningen och bör ingå i ett sammanhang och resonemang kring grupparbete, säger Claes Asker.
Utvecklat med studenter
”Att arbeta i grupp” är det första digitala verktyget som utvecklats inom projektet Rethink: Kau på ýs universitet. Det är en unik satsning på breddat deltagande som pågår hösten 2018 till hösten 2020 med finansiering av innovationsmyndigheten Vinnova. Projektet hittar, utvecklar och verklighetstestar digitala verktyg som ger studenter bättre förutsättningar att genomföra sin utbildning. Syftet att alla studenter ska ha samma möjligheter att lyckas med sina studier.
- När vi utvecklade ”Att arbeta i grupp” jobbade vi med studenter som är i könsminoritet på sin utbildning. Vi har följt studenterna i deras vardag, låtit dem beskriva sina upplevelser och sina behov. Att studenterna har varit involverade i hela processen har varit viktigt för att få fram ett verktyg som möter studenternas behov, berättar Claes Asker.
Ett område som många studenter uttryckte behov kring var grupparbeten. Att kunna delta i grupparbeten utan att tvingas in i en roll baserat på sitt kön, att kunna delta utan att alltid behöva vara den som leder grupparbetet och att vara lika inkluderad som alla andra i gruppen.
- Män på sjuksköterskeutbildningen kunde till exempel beskriva att de förväntas göra mindre i ett grupparbete som man på en kvinnodominerad utbildning, förklarar Claes Asker.
Till sin hjälp har projektet också haft Tomas Jansson som är lektor i projektledning vid Handelshögskolan på ýs universitet och Monica Naeser från studenthälsan, som ofta möter studentgrupper med problem. Drygt 100 studenter och flera lärare har testat verktyget under arbetets gång.
För mer information om
• Verktyget ”Att arbeta i grupp”, kontakta universitetspedagogiska enheten
• Rethink: kau, besök Kau.se/rethink