Operationssjuksköterskans kompetens tydliggörs i ny avhandling
2019-08-15Ann-Catrin Blomberg, doktor i omvårdnad har varit verksam som operationssjuksköterska i 20 år så valet av område för hennes avhandling var inte svårt. I sin avhandling "Operationssjuksköterskans vårdande och kompetens inom perioperativ vård" skriver hon bland annat om ansvaret och otydligheten som en operationssjuksköterska får uppleva i sitt yrke.
Varför valde du området vårdande och kompetens för operationssjuksköterskor?
- Perioperativ vård är en högteknologisk miljö och professionen uppfattas som medicinteknisk, förklarar Ann-Catrin Blomberg. För att kunna ge patienten bästa möjliga vård är det av vikt att vården utgår från en helhetssyn på patienten. Det är för patienten vi finns till och inte för kirurgen. Operationssjuksköterskan är den som har ett övergripande ansvar i operationssalen och ska förhindra att patienten utsätts för vårdskador, att hygieniska riktlinjer följs och att postoperativa infektioner förebyggs. Det var viktigt att kunna förtydliga det.
Vilket resultat kom du fram till i din studie?
- Operationssjuksköterskor har en vilja att följa patienten hela vägen, det vill säga vara delaktig i patientens pre, intra och postoperativa vård, det skapar en kontinuitet i vården av en patient säger Ann-Catrin Blomberg. I vårdandet skyddas patientens kropp mot skador genom att operationssjuksköterskan håller ett vakande öga över patienten under operation. I min studie framkom det att operationssjuksköterskans formella ansvar omfattar att förhindra att patienten utsätts för risker. Utifrån personliga och etiska värderingar betraktar operationssjuksköterskor patienten som unika personer med egna känslor och vilja.
Studien visade även att när operationssjuksköterskor hindrades från att vara vårdande uppkom etiska problem och värdekonflikter. Genom att olika vanor, rutiner och organisatorisk struktur styr det periooperativa vårdarbetet hindrades de från att finnas till för patienten.
- Att operationssjuksköterskor inte kan ge den vård de anser att patienten behöver, leder till en känsla av maktlöshet och dåligt samvete, säger Ann-Catrin Blomberg. När operationssjuksköterskors kliniska kompetens inte tas till vara och samarbetet i operationsteamet inte sker med fokus på patientens bästa, så uppstår etiska värdekonflikter.
Akademisk examen och yrkeserfarenhet inom perioperativ vård visade sig ha betydelse för utveckling av klinisk kompetens och bidrar till en kritisk hållning för att kunna värdera och hantera komplexa situationer samt till interprofessionellt lärande. Däremot framkom faktorer som hindrade utveckling av kompetens – såsom rådande rutiner, invanda vanor och begränsad tid för utveckling av perioperativ vård.
Vad tillför din avhandling området?
- Jag hoppas att de som tar del av min avhandling ser att det är viktigt att operationssjuksköterskans kompetens tydliggörs och att den lyfts fram i det perioperativa vårdarbetet, säger Ann-Catrin Blomberg. Jag hoppas också på att operationssjuksköterskor vill bli mer aktiva i patientens perioperativa vårdprocess – framförallt preoperativt och postoperativt. Det skulle säkerställa kontinuitet i vårdandet – för både patienten och operationssjuksköterskan.
Operationssjuksköterskan tar utifrån sin kliniska kompetens ett övergripande ansvar för att samordna och effektivisera vårdarbetet i operationsteamet. Det är viktigt att synliggöra. Att organisatoriskt avsätta resurser i form av tid för att operationssjuksköterskor ska ha möjlighet att möta och samtala med patienter före, under och efter operationen är att ta ett formellt ansvar för att patienten inte utsätts för risker, men också för att upprätthålla integritet och värdighet.
Vidare pekar Ann-Catrin Blombergs avhandling på vikten av att bryta invanda vanor som styr i det preoperativa vårdarbetet och som hindrar operationssjuksköterskan från att vara vårdande. Det kan leda till etiska värdekonflikter. Vikten av att lyfta fram att patienten alltid skall vara i centrum och känna sig omhändertagen i den högteknologiska miljö den befinner sig i är en också en del som studien visar.
Vad ska du göra nu?
- Det här området inom vården är outforskat så mitt arbete är bara början, förklarar Ann-Catrin Blomberg. Nu vill jag naturligtvis sprida den kunskap som min studie visar. Jag har blivit inbjuden till en konferens i Växjö i oktober och har även accepterat två abstract till en konferens i Finland. Det finns även planer på en fortsättning på både nationell och internationell nivå.