Prags symfoniker erbjuder kostnadsfri masterclass online under pandemin
2020-12-17Musikhögskolan Ingesund erbjuder flera alternativ för att kunna studera utomlands under sin utbildning. Men den rådande pandemin har under året satt stopp för resor. Detta har Prags symfoniker tänkt runt och erbjuder masterclass online.
Redan i våras fanns det några alternativ för studenter att välja på som ville delta i masterclass online och under hösten kom Prags symfoniker med ett direkt erbjudande om en kurs utan kostnad samt erbjuden mentor.
- Det var min brorsdotter som spelar violin i Prags symfoniker som hörde av sig och undrade om det fanns intresse bland våra studenter, berättar Magnus Ericsson, professor i violin. Hittills har tre av våra studenter blivit antagna och vi har bett flera att skicka in en ansökan - vi hoppas på fler antagna!
En bra lösning under rådande omständigheter
De tre studenter som blivit antagna spelar alla violin och har fått varsin mentor, dels konsertmästare Roman Patocka samt två medlemmar ur första fiol stämman i Prags symfoniker. De har redan haft kontakt och studenterna har haft sina första lektioner via Zoom och Google meet.
- Det är så klart väldigt roligt att vi har fått chansen att göra det här när det inte är lika mycket igång på skolan som det brukar vara, säger Emma Ottosson, student i violin vid konstnärliga kandidatprogrammet. Jag hade funderat på att eventuellt göra ett utbyte till Prag så jag är jätteglad att vi får träffa så duktiga och kunniga musiker därifrån, även om det är över nätet. Nu i våras hade vi våra fiollektioner med Magnus på videolänk så vid det här laget har man väl vant sig vid konceptet och det fungerar helt okej som alternativ till fysiska lektioner. Ja, jag blev ju lite nervös när jag fick reda på att konsertmästaren skulle vara min mentor. Jag väntade mig väl då att han skulle vara väldigt noggrann och sträng, och noggrann är han definitivt, men också supertrevlig. Vi har cirka en timmes lektion i veckan då vi främst spelar orkesterutdrag men också solostycken och annat. Det positiva med att vi har lektion på videolänk skulle jag säga är just möjligheten att ha lektion varje vecka trots att jag bor i Arvika och han i Prag. Däremot föredrar jag definitivt fysiska lektioner eftersom ljud och bild ibland kan krångla och göra det svårt att kommunicera. Dessutom är det svårare att höra exempelvis dynamik och klangfärg med mera så det är en del smådetaljer som försvinner, men det är ändå en bra tillfällig lösning och det bästa man kan göra i situationen så jag är glad för det.
Hela världen som kommande arbetsplats
Magnus Ericsson tycker att det pågåendet samarbetet är en väldigt fin gest av Prags symfoniorkester som ställt om och bjuder in till en annan form av studier under rådande pandemi.
- London, Madrid och Prag är väldigt attraktiva städer att studera i eftersom musiklivet är så stort. Vi vill gärna att våra studenter åker ut och skaffar sig erfarenhet och nu när det inte går så har de ändå fått ett annat utbyte. På det sättet skapar de en personlig kontakt vilket är väldigt värdefullt att ha med sig. De får också en uppfattning om hur de står sig jämte andra musiker. Numera har du ju som musiker i en symfoniorkester hela världen som arbetsplats.