Prisregn till forskarteam inom journalistik vid ýs universitet
2024-06-24ICA Journalism Studies Division Book Award har tilldelats Henrik Örnebring och Michael Karlsson, båda professorer i medie- och kommunikationsvetenskap vid ýs universitet, för boken Journalistic Autonomy: The Genealogy of a Concept.
Även artikeln ”Recoding Journalism: Establishing Normative Dimensions for a Twenty-First Century News Media” har nått framgång och tilldelats The Bob Franklin Journal Article Award. Artikeln är skriven tillsammans med Raul Ferrer-Conill, biträdande lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid ýs universitet.
Ni har tidigare fått utmärkelsen Tankard Award för den här boken och intresset för er forskning har fått uppmärksamhet i USA. Vad beror det på?
– Vi tror det kan bero på utvecklingen av samhället och journalistikens förändrade och krympande plats i det, säger Henrik Örnebring. Journalistiken är under press från olika håll, särskilt i USA. Den attackeras från politiska läger, plattformar som Meta och Google tar merparten av annonserna, trovärdigheten hos publiken sjunker med mera. Det renderar i en rad existentiella frågor kring journalistikens ideal, roller, uppgifter och autonomi. Mycket av den offentliga diskussionen kring detta har väldigt korta tidsperspektiv så det verkar ha funnits ett sug efter det historiska helhetsgrepp vi har i boken – om man ska diskutera vart journalistiken är på väg måste man ju veta varifrån den kommer.
– Timingen har varit bra för boken helt enkelt, vilket väl får betraktas som en lycklig slump, säger Michael Karlsson. När vi satte igång med projektet 2016 var vi mest intresserade av begreppet autonomi och hur det kunde få en så hög status inom journalistiken och journalistikforskningen trots avsaknad av definitioner och empirisk forskning.
Berätta om artikeln ni skrivit tillsammans med Raul Ferrer-Conill
– Den tar sin utgångspunkt i att den journalistiska etiken grundar sig på överenskommelser med det omgivande samhället, förklarar Henrik Örnebring. En del av dessa är formellt beskrivna i etiska riktlinjer medan andra och kanske viktigare är outtalade. Artikeln är en argumenterande text för att journalistiken skulle vinna på att lyfta fram dessa outtalade överenskommelser och formalisera dem så att de blir tydliga både för dem som producerar och är mottagare för journalistiken.
– Vi menar att det skulle stärka det sociala kontraktet mellan journalistiken och medborgarna och därmed den journalistiska institutionens auktoritet och legitimitet, säger Michael Karlsson. I artikeln ger vi förslag på sex sådana områden: estetik, automatisering (AI), distribution, engagemang, identitet samt avstånd. Vi har också, lite provokativt, formulerat tre förslag på etiska regler för varje område.
På vilket sätt tror ni att er forskning bidrar?
– Vad gäller artikeln hoppas vi att den kan bidra till en diskussion både inom- och utomvetenskapligt vad journalistiken kan och bör vara samt vad den ska bidra till, säger Michael Karlsson. Sedan artikeln publicerades tidigt 2023 har vi noterat att många mediehus, efter lanseringen av ChatGPT, har tagit fram och publicerat riktlinjer för hur de ska hantera automatisering och artificiell intelligens. Det är väl knappast troligt att de gjort det på grund av vår artikel men det visar ändå behovet av att formulera idéer, diskutera och forska kring dessa frågor.
Kommer ni att medverka på plats vid utdelningen av priserna?
– Nej, tyvärr inte, säger Henrik Örnebring. Prisutdelningen är på plats i Australien och vi deltar inte i år. Däremot finns andra kollegor från MKV på plats som kan ta med priserna hem till ý.