Psykologstudenter hjälper förstaårsstudenter att utveckla sin studieteknik
2021-05-20Över hundra förstaårsstudenter har i mindre grupper via zoom under våren deltagit i ett projekt som syftade till att utveckla deras studieteknik. Varje grupp har blivit handledd av två psykologstudenter inom ramen för kursen Individ, arbete och organisation. Arbetet har visat sig vara givande och utvecklande för alla involverade.
I en utvärdering som gick ut till alla deltagare efter att träffarna hade avslutats svarar 87 procent ”ja, absolut” och 13 procent ”ja, troligen”, på frågan om de skulle rekommendera andra studenter att delta om de fick möjlighet. Utvärderingen visar också på att en övervägande majoritet av studenterna blev positivt överraskade över hur mycket de fick ut av sitt deltagande och flera lyfte fram värdet i att ha psykologstudenter som handledare som vet hur det är att studera här och nu. Moa Martinsson och Matilda Gustafsson Lundberg, läser sitt fjärde år på psykologprogrammet och de har tillsammans handlett en av grupperna.
- Den här erfarenheten har gett mig kunskap och verktyg i att leda grupper och hantera spontana situationer, att testa på psykologiska kunskaper mellan individer, agera flexibelt utifrån vad som händer inom en grupp och med dess utveckling, berättar Moa Martinsson. Det har också varit intressant att utveckla rollen som ledare i en grupp, att vara delaktig men samtidigt ta initiativ och beslut.
Kursen Individ, arbete och organisation, har som syfte att ge psykologstudenterna möjlighet att träna på att leda och facilitera grupper och därmed utveckla såväl sina teoretiska som sina praktiska färdigheter och förmågor. Tidigare har detta moment i utbildningen skett ute på företag och organisationer men på grund av den rådande pandemin har kursen för första gången skett helt via zoom.
- Programmet som jag skapat för den här kursen baseras på modern forskning om vad vi vet om framgångsrika strategier för inlärning och de färdigheter och förmågor man kan träna upp, säger Ulrik Terp, kursledare och lektor i psykologi vid ýs universitet. Jag såg också ett mervärde i möjligheten att kunna erbjuda mina psykologstudenter att träna sina gruppledarfärdigheter samtidigt som de gör nytta för andra. Utvärderingen visar också att denna dubbla ambition lyckades väl.
Grupperna har bestått av fyra till åtta förstaårsstudenter från sjuksköterskeprogrammet, förskolelärarprogrammet, socionomprogrammet samt några studenter från fristående kurser. Grupperna har träffats sju gånger under sju veckor. Klara Fernlöf, student vid sjuksköterskeprogrammet är en av studenterna som har deltagit.
- Det har varit väldigt positivt att få lära sig om studieteknik, ställa frågor och prata med erfarna studenter. Man kände sig inte dömd eller ensam vilket skapar en trygg miljö. Jag har också fått ett härligt gäng att plugga med och lärt mig nya studietekniker, som loci-metoden där du memorerar genom att koppla det du vill komma ihåg till objekt eller platser i ett rum. Jag kommer fortfarande ihåg vart jag föreställde mig det krossade ägget, den spillda tomatketchupen samt giraffen bakom gardinen i mitt vardagsrum.
Stress hos studenter
Forskning som visar på stress hos studenter har ofta en koppling till bristande färdigheter och förmågor avseende studieteknik. Steget från tidigare studier är ofta stort och strategier man använt sig av kanske inte fungerar lika bra som innan. Både Moa Martinsson och Matilda Gustafsson Lundberg lyfter fram att det också finns mycket känslor att prata om kopplat till just studieteknik, frågor som också är viktiga att bemöta.
- Självklart har det kommit upp frågor som berör pandemin, det är ett stort problem att man sitter hemma. Men det är också mycket annat, hur man upplever det om man inte klarar en tenta, känslan av att inte nå sina studiemål och tilltron till sig själv, avslutar Matilda Gustafsson Lundberg.
För kursen Individ, arbete och organisation, finns i framtiden planer som inkluderar både forskning och samverkan, som ett steg i kursens utveckling. Förhoppningen är också att resultatet av utvärderingen ska kunna komma att användas som en grund till en forskningsartikel.