Samarbeten med Indien
2023-01-10David Olsson tillsammans med Ruth Björkholm, båda medarbetare på Centrum för forskning om samhällsrisker, har varit i Varanasi i Indien i tre veckor och bland annat diskuterat samarbeten inom utbildning och forskning.
David och Ruth åkte till Indien på ett lärarutbyte genom Linnaeus-Palmestipendiet. Linnaeus-Palmeprogrammet syftar till att stärka partnerskap mellan svenska lärosäten och lärosäten i låg- och medelinkomstländer. Genom programmet kan lärosäten arbeta med att höja kvaliteten på utbildningen och möta ömsesidiga utvecklingsbehov. Det kan förekomma exempelvis ömsesidiga utbyten för lärare och studenter, språkutbildning, workshoppar, tematiska seminarier, digitala initiativ och andra aktiviteter. Genom att integrera globala perspektiv höjs också kvaliteten på utbildningen.
- Ett mål och syfte med resan var att utbyta perspektiv och kunskaper mellan indiska och svenska universitetslärare (fyra lärare från Indien var tidigare i Sverige under tre veckor), säger David Olsson, docent och lektor i statsvetenskap. Ett annat var att diskutera möjligheter för framtida samarbeten, både inom utbildning och forskning där flera spännande idéer kom upp som vi nu ska titta närmare på.
Vad är det för skillnader mellan lärosäten i Indien och Sverige?
- En skillnad är hur organisationen är uppbyggd och fungerar, säger Ruth Björkholm, adjunkt i risk- och miljöstudier. Exempelvis var hierarkierna mycket mer uttalade mellan de anställda. Det fanns också många fler roller och funktioner. En annan skillnad den stora gästfriheten. Vi blev väldigt väl mottagna och bemötta.
Något som ni tar med er hem och arbetar vidare på?
- Vi hade dels flera undervisningspass med doktorander och masterstudenter som ledde till mÃ¥nga intressanta diskussioner, säger David. Flera studenter uttryckte ocksÃ¥ ett intresse av att komma som utbytesstudenter till ¹û¶³´«Ã½s universitet.
- Vi kommer att fortsätta ha kontakt och arbeta mot att vidareutveckla de samarbete vi redan har, säger Ruth. Gästfriheten i Indien är helt fantastisk. Det är en av många saker som vi känner att vi tar med oss.
Fakta om Varanasi
Varanasi är en stad vid floden Ganges i delstaten Uttar Pradesh i Indien. Den är administrativ huvudort för ett distrikt med samma namn. Folkmängden uppgick till 1 198 491 invånare vid folkräkningen 2011, med förorter 1 432 280 invånare. Miljontals hinduer kommer hit på pilgrimsfärd, för att bada vid någon av de många ghats, som ligger vid flodbanken, i hopp om att renas från sina livs synder. Många är även de som kremeras på stora likbål vid floden, för att sedan få sin aska strödd i denna heligaste av hinduiska floder.
Varanasi sägs vara den äldsta, fortfarande bebodda staden i Indien och en av de allra heligaste. Den har även kallats Benares och Benaras. Staden har en mycket lång historia, från ca 500 f.Kr. Platsen omnämns såväl i Mahabharata om i buddhistiska skrifter. Ungefär en mil norr om Varanasi, i Sarnath, höll Buddha sin första predikan.
Staden refereras ofta inom hinduismen som "ursprungets land", eftersom det var här som gudarna Shiva och Parvati ska ha gift sig. Enligt myten är anknytningen mellan dessa två så stark att det lade grunden för hela skapelsen. Det är här allting började, och det är hit allting kommer att återvända när allting lägger sig till vila.