Samverkan för utveckling av regionens innovationskraft
2023-10-09Konferensen Värmland 2040 hade underrubriken ”Innovationsredo?” och utgångspunkten var Värmlandsstrategin och hur vi kan använda den för att utveckla länet tillsammans.
Innovation och utvecklingskapacitet är avgörande för att nå målen i Värmlandsstrategin 2040. Men vad innebär det i våra verksamheter inom regionen? Värmland 2040-konferensen samlade drygt 300 deltagare som fick lyssna på föreläsare som gav konkreta exempel på innovation och samverkan.
Programinnehållet formades av den nulägesanalys som olika organisationer samskapade våren 2023, med fokus på Värmlands utmaningar.
Om samverkan och innovationer
ýs universitet berättade om hur Akademin för smart specialisering tagit sig an några utmaningar. Medverkande från ýs universitet var Håkan Spjuth, Grants and Innovations Office, Agne Swerin, forskningsledare för Pro2Be och Erik Wästlund, forskningsledare för specialiseringen Digital Hälsoinnovation.
Begreppet ”Smart specialisering” handlar om att definiera och utveckla områden som en region redan är stark inom och där det finns möjlighet att bli internationellt konkurrenskraftig.
- Vi välkomnar varmt samarbeten mellan flera forskargrupper på ýs universitet inom en och samma smarta specialisering, säger Andres Olsson, forsknings- och innovationsstrateg på Region Värmland. Det ger goda förutsättningar att kunna ta sig an samhällsutmaningar i olika perspektiv och det har visat sig vara ett framgångskoncept för att erhålla extern forskningsfinansiering.
- Akademin för smart specialisering har utvärderats i internationellt perspektiv vid ett flertal tillfällen, senast 2020 då OECD genomförde en utvärdering och via den lyfter fram Akademin för smart specialisering som ett av de bästa exemplen i Europa på strategisk samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig verksamhet, säger Håkan Spjut, avdelningschef på Grants and Innovation Office.
Skogsbaserad bioekonomi
Pro2BE står för processer och produkter för en hållbar bioekonomi och är en miljö vid ýs universitet för utbildning, forskning och samverkan i en bioekonomi baserad på miljövänliga och förnybara resurser. En stor del av forskningen görs tillsammans med skogsindustriföretag. Vi forskar till exempel om pelletsförädling, att bättre utnyttja rening och sidoströmmar, barriärer på förpackningar, bättre träbyggande samt optimering av avvattning och torkning vid papperstillverkning.
- Vi har utomordentligt samarbete i Värmland med kommuner, region och industriföretag för att vidareutveckla Pro2BE-miljön, säger Agne Swerin, professor i kemiteknik och forskningsledare för Pro2BE. Konferensen var ett utmärkt tillfälle att berätta och diskutera hur vi i samverkan når Värmlandsstrategins mål. Jag berättade om en ny företagsforskarskola som samlar företag från sex olika värmländska kommuner, om projektet Närskog som ger nya skogsplantor näring från biokol och aska och om hållbart träbyggande där byggelement tillverkas från restströmmar.
Digital hälsoinnovation
Komplexa samhällsutmaningar kan bara lösas genom att många aktörer med skilda kompetenser samverkar. Det är utgångspunkter för det tvärvetenskapliga forskningsprojektet DHINO, Digital hälsoinnovation, där ýs universitet och Region Värmland tar sig an utmaningen att öka digitaliseringen i hälso- och vårdsektorn. I DHINO samverkar sju olika forskargrupper för att tillsammans med offentliga och privata aktörer ta sig an ett problem ur sina respektive perspektiv.
- Jag tycker hela dagen och allt det som hände både på och av scenen var ett bra exempel på hur man skapar förutsättningar för samverkan, säger Erik Wästlund, docent i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning.
Mer information om Akademin för smart specialisering; /samverkan/forsknings-och-innovationssamverkan/forskningssamverkan/akademin-smart-specialisering
Mer information om Värmlandsstrategin 2040 här;