Sexualiteten är viktig för livskvaliteten vid cancer
2024-11-18En ny svensk studie lyfter fram sambandet mellan sexualitet, kroppsuppfattning och livskvalitet hos cancerpatienter. Resultaten visar att patientens sexuella relationer, alltså deras förmåga att vara intima och prata om sex med sin partner kan ha en positiv inverkan på hälsorelaterad livskvalitet, medan samsjuklighet och negativa tankar om kroppen kan ha negativ inverkan.
– Att känna sig nöjd med sitt sexliv och ha positiva sexuella relationer är något som ofta förbises vid behandling av cancer, särskilt hos äldre patienter, säger Cecilia Olsson, professor i omvårdnad och en av forskarna bakom studien. Vi menar att det finns ett samband mellan dessa aspekter och patienternas allmänna välbefinnande.
Studien, som genomfördes år 2019, inkluderade 257 patienter och använde data från det Svenska Nationella Kvalitetsregistret för Lymfom. Via registret skickade också en enkät ut där patienter som diagnostiserats under 2016–2018 fick svara på frågor om hur de uppfattade sin sexualitet, kroppsuppfattning och hälsorelaterade livskvalitet.
Patienterna som deltog hade en medelålder på 70 år och skattade sexualiteten i sin helhet som 3,02 på skalan 1–5, där högre skattning indikerar mer positiva känslor eller bättre funktion. Intresse för sex skattades lågt (2,63) liksom sexuella relationer (2,72), medan sexuell funktion och sexuell tillfredsställelse skattades högre (3,62 respektive 3,50).
– Resultaten visar att patienter som rapporterar en positiv syn på sina sexuella relationer tenderar att skatta sin hälsorelaterade livskvalitet högre, säger Maria Larsson, professor i omvårdnad och en av forskarna i forskargruppen.
Negativ kroppsuppfattning och samsjuklighet försämrar livskvaliteten
Å andra sidan, visade studien att negativ påverkan på kroppsuppfattningen är associerat med lägre hälsorelaterad livskvalitet. Dessutom visar studien att samsjuklighet, det vill säga förekomsten av andra sjukdomar vid sidan av cancern, inverkar negativt på hälsorelaterad livskvalitet i den här gruppen. Forskarna betonar vikten av att vårdpersonal, särskilt cancersjuksköterskor, tar upp frågor kring sexualitet och kroppsuppfattning i sina samtal med patienter.
– Genom att öppna upp för dessa samtal kan sjuksköterskor spela en avgörande roll i att stödja patienterna i specifika frågor kopplat till deras sexuella hälsa och kan därmed förbättra patienternas långsiktiga välbefinnande, säger Cecilia Olsson.
Viktiga slutsatser för framtidens cancervård
Studien understryker att frågor om hur sjukdom och behandling påverkar den sexuella hälsan bör vara en del av helhetssynen på vården för cancerpatienter, och att det är av stor vikt att vårdpersonal vågar lyfta frågan om sexualitet, som av många kan upplevas som känsliga.
– Målet är att varje patient ska få bästa möjliga förutsättningar att återhämta sig och leva ett gott liv med en så hög livskvalitet som möjligt, även efter en cancerbehandling, avslutar Maria Larsson.
- Här kan du läsa artikeln ".