Sist ut i serien ”Lärda samtal”
2003-04-17”Gustav Vasa, landsfader eller tyrann?” är titeln på Lars-Olof Larssons bok. Den belönades med Augustpriset för årets fackbok 2002. Torsdagen den 24 april kommer samtalet att kretsa kring bilden av Gustav Vasa.
Lars-Olof Larsson samtalar med historikern Lennart Behrendtz på ýs universitet. Det är det sista inslaget för säsongen i bibliotekets kulturella satsning ”Det lärda samtalet”. Tid: klockan 18.00. Plats: biblioteket på ýs universitet.
Tidigare under våren har två lärda samtal ägt rum.
Med historier om det antika Grekland och Grekland av idag underhöll författaren Staffan Stolpe i premiären för ”Det lärda samtalet” den 20 mars.
Staffan Stolpe fångade publiken med mustiga historier om Greklands turbulenta historia och grekens mentalitet, allt med utgångspunkt i den egna boken ”Morea- en bok om Peloponessos”. Dessutom gav författaren tips om var och när du gör bäst i att komma till detta hans andra hemland.
Stefan Widqvist, idéhistoriker vid ýs universitet, ledde kunnigt samtalet med Stolpe. Frågeställningar om grekisk identitet och förhållandet mellan känsla och förnuft utgjorde den röda tråden.
Kjell Fredriksson, tidigare kulturchef i ý samtalade den 3 april med Rolf Alsing, tidigare chefredaktör på Aftonbladet och författare till boken ”Prästunge och maskrosboll – En bok om Göran Tunström”. Arrangemanget lockade cirka 100 besökare.
Rolf Alsing gav en bild av människan och författaren Göran Tunström och dennes väg till författarskapet. Det gavs också en intressant inblick i de litterära och politiska strömningarna under 1970- och 80-talet blandat med Rolf Alsings och Kjell Fredrikssons egna minnen av tiden. Rolf Alsings berättelser ur boken kompletterades utmärkt av Kjell Fredrikssons rika litterära kunskaper om Tunström som författare. Publiken fick under drygt en timma njuta till ett både lärt och underhållande samtal och avslutningsvis en inspelad uppläsning av en av Göran Tunströms texter.