Sittmöbler istället för eldskulpturer
2021-03-02I pedagogisk verkstad kan man just nu se sittmöbler tillverkade av studenter på högskoleingenjörsprogrammet innovationsteknik och design. Kursen, som vanligtvis ingår i projektet Eldkonst, fick som så mycket annat finna nya former under pandemin. Och nya former är just vad studenterna skapat.
- Temarubrik för årets projekt har varit Space - CloseDistance, säger Fredrik Näsholm, universitetsadjunkt i konst och bildgestaltning samt kursansvarig.
I kursen, som heter Visuellt tänkande och gestaltning, är vanligtvis Eldkonst ett återkommande samarbetsprojekt, där även studenter som läser kurser inom musik och dans brukar ingå. Men med förändrade förutsättningar för samarbete och där genomförande av en publik föreställning ej var möjlig, utformades ett alternativt designprojekt.
Pandemin skapar nya lösningar
Kursen har delvis haft ett coronaperspektiv och studenternas uppgift har varit att utifrån temat Space - CloseDistance och sittande som aktivitet, gå från idé till fullskalemodell av en sittmöbel. Projekt och undervisning föregicks av riskbedömning, där åtgärder vidtogs med rutiner för att undvika nära kontakt mellan studenter och personal. Viss dispens gavs för närvaro på campus, man bar visir och lokaler anpassades med tejpade rutor för studenterna att hålla sig inom när de arbetade i verkstaden. Detta år var uppgiften individuell, till skillnad från tidigare år med eldskulpturer som utformas och tillverkas i grupp. Årets projekt och tema gav upphov till många idéer och reflektioner och kring begrepp såsom plats, rymd, avstånd, närhet och distans.
- Kursen har varit otroligt givande, säger Linnéa Pettersson, en av studenterna på kursen. Vi har tidigare arbetat med designprocessen men aldrig gått så långt som till fullskalig brukbar modell. Jag hade sett fram emot eldkonsten, det är en milstolpe som man har sett alla tidigare klasser fått göra, men personligen så hade jag valt det konceptet vi fick göra nu, framför eldkonsten alla dagar i veckan. Det blev en personlig resa där man fick utmana sig själv i skapandet men också förmågan att tänka om sattes på prov. Det är väldigt lärorikt att få brottas med idégenerering, misslyckanden och kompromisser själv. Stor eloge till lärarna som har fått knåpa ihop en ny lösning för kursen och stort tack till den härliga och kompetenta verkstadspersonalen för all hjälp.
- Det blev inte ett traditionellt utförande av kursen men trots att utställning inte var en möjlighet, så blev det en bra lösning där studenterna fick gå från skisser till skalmodell och sedan till fullskala. Många fler frågor var tvungna att besvaras i transformeringen där, säger Johan Strandberg, programledare för högskoleingenjörsprogrammet innovationsteknik och design.
- Kursen var spännande och utmanande då vi fick stor frihet i våra projekt, säger Daniel Ebeling, även han student på kursen. Friheten innebar också ansvaret att faktiskt färdigställa det vi visualiserat kring våra sittmöbler. Det var ett jättebra val av kursändring från det sedvanliga eldkonstbygget. Att få arbeta praktiskt med tillverkning var extremt motiverande för min del. Tillverkningen satte en verkligen på prov med att allt skulle passa ihop, vad funkar och vad funkar inte. En höjdpunkt i utbildningen utan tvekan.