Slutrapport för projekt om hur nationell strategi blir regional verkstad
2019-04-17Tillsammans med Tillväxtverket, har två CRS-forskare undersökt vilka regionala anpassningar som görs när en nationell strategi för industriell utveckling ska bli verklighet. Hur tydlig blir strategin regionalt och hur lyckas den?
Bakgrunden till projektet är regeringens strategi för att "nyindustrialisera" Sverige, där Tillväxtverkets program "Smart industri i regionerna" ingår. Regeringen vill stärka industrins konkurrenskraft genom att öka förmågan att ta till sig innovationer. Det kan gälla till exempel digitalisering och automation - vilket i sin tur kan handla om att höja kompetensen.
Besök och intervjuer i regionerna
Under 2017 och 2018 besökte och intervjuade CRS-forskaren Svante Karlsson och Anna Dahlén Eckermann från Tillväxtverket, representanter för de regionala organisationer som fått projektmedel inom "Smart Industri i regionerna 1.0". Det var regionerna Skåne, Östra Mellansverige, Norra Mellansverige, Jämtland-Härjedalen och Västerbotten. I samband med besöken presenterades regionernas arbete inledningsvis av projektledarna. Därefter genomfördes intervjuer med projektledare och medarbetare med god insyn i projektverksamheten.
Intervjufrågorna handlade bland annat om de regionala förutsättningarna (de formella och informella institutionerna), hur spelregler för industriföretagen och industrinära tjänsteföretagens omställning skapas, hur regionerna anpassar den nationella strategin till sina regionala förutsättningar samt vilka aktörer som deltar och hur samspelet dem emellan ser ut.
- Det var ibland svårt att särskilja Tillväxtverkets satsning från regionernas ordinarie verksamhet. Digitalisering och kompetensförsörjning har redan identifierats som angelägna områden att satsa på, så där har Tillväxtverkets program regionalt dockat i redan befintliga projekt. Det handlar till exempel om riktade insatser från EU och andra myndigheter, verksamheter inom kluster och industriella utvecklingscentra, som regionerna redan stödjer och samverkar med. Att bygga vidare på redan upparbetade samarbeten och initiativ kan vara lovvärt, men risken är att nya initiativ inte riktigt kommer till sin rätt, menar Svante Karlsson.
Rätt att anpassa regionalt, men otydlig måluppfyllelse
Överlag ligger det regionala genomförandet av Tillväxtverkets program väl i linje med vad tidigare forskning pekar som viktigt för att nå framgång i det regionala utvecklingsarbetet: Att utformningen ger möjlighet till regional anpassning. Det regionala utvecklingsarbete som är resultatet av satsningen genomförs ofta av flera regioner i samverkan. Det innebär att de vanliga regionala administrativa gränserna för regionalt utvecklingsarbete suddas ut. Studien visar att det finns stora regionala skillnader vad gäller innehåll och genomförande av projekten.
- Variationerna kan ses som en naturlig konsekvens av att det finns stora strukturella skillnader i regionerna, men är så pass stor att de ursprungliga ambitionerna och målen med programmet delvis går förlorade, konstaterar Svante Karlsson.
Läs hela rapporten som pdf
Läs tidigare artikel om projektet på kau.se/crs