Social innovation – ett sätt att möta och lösa samhällsutmaningar
2020-10-26En social innovation kan vara en tjänst, produkt, process, metod eller ett samarbete. Den förbättrar eller ersätter olika samhällsfunktioner eller initiativ från marknaden. Den 22 oktober genomfördes konferensen Co-Days. Flera av företagen som deltog har startats utifrån samhällsutmaningar. Även regeringen var med i form av civilminister Lena Micko.
Under konferensen Co-Days diskuterades hur tillväxt tydligare kan kopplas till Agenda 2030 som är 17 globala mål.
De syftar till att:
• Utrota fattigdom och hunger
• Förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla
• Uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor
• Säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser
Lotta Braunerhielm, proprefekt vid institutionen för geografi, medier och kommunikation vid ýs universitet, var moderator vid Co-Days som utöver civilminister Lena Micko gästades av landshövding George Andrén, regionrådet Stina Höök, kommunalrådet i Arvika kommun, Peter Söderström, Lena Olsson från Rådet för de idéburna samt Yasmin Mohamed från företaget Zimify.
Hur gick diskussionerna om tillväxt under Co-Days?
- Utgångspunkten i diskussionen var att vi för ofta fokuserar på tillväxt utifrån ekonomiska termer. Det är ett begreppet som används för att driva och mäta resultat i organisationer, men det är också ett begrepp som exkluderar.
- Nu fick Yasin Mohammed från företaget Zimify och Lena Olsson som representerar de Idéburna lyfta problem och utmaningar inför politiker på kommunal, region och regeringsnivå. Politikerna reflekterade över hur de jobbar idag och att de behöver ”öppna ögonen” och faktiskt inkludera andera aspekter som kan främja social hållbarhet och social innovation.
Strävan efter social hållbarhet är en av punkterna i Agenda 2030 – kan du ge exempel på hur social innovation kan hjälpa till att uppnå den punkten?
- Flera företag som medverkade under Co-Days har startats utifrån en samhällsutmaning. Exempelvis att det finns ett behov att stötta barn i skolan, personer med psykisk ohälsa eller de som upplever sig stå utanför normen som student vid ýs universitet. Deras företagsidéer bygger på att stötta och bidra till att lösa dessa samhällsutmaningar och är exempel på sociala innovationer. Företagsidéerna utgår från människan och för att skapa värden här, nu och för framtiden.
Ni vände och vred på begreppet tillväxt för att få fram nya sätt att se på kunskap, metod och arbetssätt. Vad kom ni fram till?
- Vi behöver bredda perspektivet och koppla ihop ekonomisk förändring och tillväxt med socialt välmående - delar som ofta behandlas separat både inom akademi, näringsliv och politik. Det finns en mängd faktorer som påverkar oss människor och vårt liv som ofta exkluderas. Till exempel vårt välmående, samhällena vi bor i och möjligheterna till arbete. Det behövs ny kunskap. Det spelar ingen roll om hållbarhet lyfts in policies och strategier om vi inte förstår vad det innebär och hur vi kan jobba för en social hållbarhet.
- Yasin Mohamed, som inte bara är företagare utan även student vid ýs universitet, uttryckte att på kommunal och regional nivå vet de ju inte hur det är att känna sig utanför, att ha annan hudfärg och att ständigt möta motstånd exempelvis på grund av sitt namn. Han uppmanade politikerna att jobba inkluderande och fråga de som berörs. Metoder där vi är inkluderande och jobbar underifrån var en konkret insikt som politikerna fick med sig.
Nu är Co-Days genomförd. Hur går ni vidare?
- Vi har genomfört två Co-Days under 2020 och det blir garanterat fler framöver. Nästa steg för Social innovation Värmland är dock att jobba för att stärka plattformen, finna former för vår framtida organisering och finansiering.
Social innovation Värmland är en plattform och rörelse för att mobilisera ny handlingskraft och kapacitet för ett socialt hållbart samhälle i Värmland och världen. Från ýs universitet medverkar Lotta Braunerhielm och Linda Ryan Bengtsson.