Stort energiprojekt tar avstamp i värmländska kommuner och företag
2023-12-22ąű¶ł´«Ă˝s universitet fĂĄr tillsammans med Glava Energy Center finansiering för det gemensamma projektet LOKEN – Lokal Energiledning Värmland. Projektet ska under tre ĂĄr stötta energiomställningen i värmländska kommuner, testa smarta energilösningar och skapa en ny regional samverkansarena för akademi, näringsliv och offentliga aktörer.Â
I slutet av december fattade Tillväxtverket och Region Värmland beslut om att bevilja projektmedel till LOKEN – Lokal Energiledning Värmland. Projektet pågår under år 2024–2026 och ska stötta energiomställningen i ett antal kommuner i Värmland som i sin tur kan motivera och peka ut färdriktningen för fler värmländska kommuner.
– Vi är mycket glada över detta besked! Värmländska samhällen och företag riskerar brist på el inom en snar framtid och genom det här projektet får vi chansen att driva på en hållbar energiomställning och utforska smarta energilösningar på plats i flera av Värmlands kommuner. Projektets styrka ligger i att vi gör detta tillsammans med både universitetet samt ett 30-tal lokala företag och offentliga aktörer, säger Magnus Nilsson, VD Glava Energy Center.
Forskare ger stark kunskapsförankring
Samtliga projektaktiviteter inkluderar forskare vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet, vilket ger projektet en stark kunskapsförankring. Projektet har ocksĂĄ som mĂĄlsättning att skapa en ny regional samverkansarena för energifrĂĄgor för ąű¶ł´«Ă˝s universitet, Glava Energy Center, näringsliv och offentliga aktörer. PĂĄ ąű¶ł´«Ă˝s universitets Grants and Innovation Office ser man stora möjligheter med projektet:
– När vi tillsammans kraftsamlar för en hĂĄllbar energiomställning och involverar den forskning och kunskap som behövs, skapar vi förutsättningarna för att lyckas. Genom att vi ocksĂĄ etablerar en ny samverkansarena för hĂĄllbara energisystem inom ąű¶ł´«Ă˝s universitet, där vi inkluderar en rad olika expertomrĂĄden, kommer vi kunna initiera nya forsknings- och innovationssamarbeten. Vi kommer ocksĂĄ att identifiera vilka utbildningsbehov som finns för att klara av omställningen mot hĂĄllbara energisystem, säger HĂĄkan Spjuth, avdelningschef Grants and Innovation Office och koordinator för Akademin för smart Specialisering vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet.
Inom ramen för projektet ska också lokala och regionala energiscenarier utvecklas som kan fungera som beslutsunderlag till den lokala energiledningen. Dessutom ska innovativa energilösningar utforskas enligt projektdeltagarnas situation och behov – exempelvis lösningar för produktion, flexibilitet, lagring, hållbara stadsdelar och energigemenskaper.
Omfattar 30 aktörer i elva kommuner
Bland projektdeltagarna finns bland annat kommuner, energibolag, fastighetsbolag, elintensiv industri, företag och organisationer. Projektets aktiviteter berör ett 30-tal projektpartners i totalt elva kommuner: Filipstad, Forshaga, Kil, Hammarö, Arvika, Sunne, Eda, ąű¶ł´«Ă˝, Grums, Kristinehamn, Munkfors. I fem av kommunerna – Eda, Arvika, Grums, Munkfors och Kil – ska en ny samarbetsform för proaktiv lokal energiledning utvecklas.
– Vi ska bilda lokala energiledningsgrupper bestående av offentliga och privata aktörer som representerar både energiproduktion, energidistribution och energikonsumtion. Det här är ett nytt bransch- och aktörsöverskridande sätt att arbeta som kan ge kraft, riktning och hållbarhet till kommunernas energiomställning, säger Magnus Nilsson.
Projektet är en del av Akademin för smart specialiserings satsning och totalbudgeten är 19,5 miljoner kronor. Huvudfinansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF och Region Värmland.
- För mer information om Akademin för smart specialisering: /samverkan/forsknings-och-innovationssamverkan/forskningssamverkan/akademin-smart-specialisering