Stort intresse kring forskning om tillfredställelse under resande med kollektivtrafik
2022-11-07Med artikeln ”Assessing travel satisfaction in public transport: A configurational approach” har forskare vid Handelshögskolan, Centrum för tjänsteforskning och ämnet psykologi fått global uppmärksamhet.
- Det här visar att forskningen gör nytta i samhället, säger Alexandre Sukhov.
Alexandre Sukhov, Margareta Friman och Lars E. Olsson, alla vid Centrum för tjänsteforskning vid ýs universitet, har tillsammans med Katrin Lättman vid Högskolan i Gävle samt Satoshi Fujii vid universitetet i Kyoto, gemensamt forskat om tillfredsställelse hos resenärer i kollektivtrafik. Resultatet har genererat stort intresse - så stort att Elsevier har utsett artikeln till ”Top downloaded open access article”.
Varför har artikeln fått så stor uppmärksamhet?
- Vår artikel resonerar med FN:s mål för hållbar utveckling och sprider värdefulla insikter om hållbart resande och välmående, säger Alexandre Sukhov, lektor i företagsekonomi vid Handelshögskolan. Den tar upp ett relevant ämne och genererar kunskap om hur en mer motståndskraftig infrastruktur kan byggas och göras mer inkluderande, säker och hållbar.
- Dessutom introduceras en innovativ metod för att analysera data inom transportforskning som hjälper till att identifiera ”recept” som leder till hög tillfredsställelse i kollektivtrafiken. Metoden kan vara intressant för andra forskare då vi kan förstå empiriska data på ett annat sätt.
- Metodiken kallas ”Fuzzy set qualitative comparative analysis” (fsQCA) och har nyligen blivit populär inom olika forskningsområden. Jag lär själv ut den till doktorander här på ýs universitet, säger Alexandre Sukhov.
Berätta om artikelns innehåll
- Den undersöker hur tillfredsställelse med olika tjänstekvalitetsattribut - tillförlitlighet, funktionalitet, information, artighet/enkelhet, komfort och säkerhet - kan kombineras på olika sätt och resultera i hög resetillfredsställelse, förklarar Alexandre Sukhov. Vi har tittat på en svensk medelstor stad genom att jämföra kundnöjdhet både före och efter ett införande av nya kollektivtrafiktjänster. Våra resultat visar en förändring i hur kollektivtrafikanvändare uppfattar resnöjdhet och hjälper oss att identifiera olika kombinationer av attribut som leder till hög resenöjdhet - man kan säga att vi identifierar olika ”recept” för nöjdhet. Därmed kan vi visa hur nöjdhet med vissa tjänstekvalitetsattribut kan kompensera för missnöje med andra. Vår artikel ger alltså både ett teoretiskt och ett metodologiskt bidrag till transportforskningen.
På vilket sätt är forskningen kopplad till arbetet på Handelshögskolan?
- Forskning om hållbart resande, välmående och kollektivtrafik har varit ett pågående forskningsämne vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) och Handelshögskolan i flera år, säger Alexandre Sukhov. Den här artikeln är en av många som synliggör Handelshögskolans arbete med att göra forskning som gör påverkan i samhället. Jag är mycket glad över att vår artikel har erkänts av Elsevier publishing group som en toppnedladdad artikel som ansluter till FN:s mål för hållbar utveckling. Det visar på ett globalt forskningsintresse för vårt arbete.