Studentbaserat forskningsprojekt om moskébygget i ý
2018-12-07Efter att ý kommun givit klartecken för ett moskébygge i stadsdelen Rud har det varit en het debatt kring frågan. Störst fokus har det varit kring hur religionsfriheten i Sverige ska förstås och vems rättigheter som är viktigast. Men hur ska den då tolkas? En antologi kring studier som belyser muslimer och islam i Värmland släpptes i dagarna på ýs universitet.
Antologin ýs moské: Förhandlingar om islam i Värmland är ett studentbaserat forskningsprojekt, som genomfördes hösten 2017 när studenterna skrev sina självständiga c-uppsatser.
- Den här boken handlar om att fördjupa analyserna av moskédebatten samt nyansera bilden av muslimerna i Värmland, säger Klas Lindahl, ämneslärare i religionsvetenskap och historia. Synen på religionen islam är väldigt enkelspårig där alla som utövar religionen bedöms som lika. Det mångkulturella och blandningen av många religioner i det svenska samhället är ett faktum. Som lärare inom grund- och gymnasieskolan liksom universitetet är det en plikt och skyldighet att verksamheten ska vara saklig och relevant för att främja vår demokrati.
Sex studenter vid Lärarprogrammet har deltagit och Katarina Plank, lektor i religionsvetenskap har tillsammans med Klas Lindahl varit redaktörer för boken. Studenterna hade fördefinierade material som de kunde välja mellan att undersöka under tio veckor. Boken är indelad i olika teman: Del ett om Världen i Värmland, om platsen på Rud och ýs muslimska grupper. Del två om religion och migration, hur muslimerna upplever och lever sin religion. Del tre om motstånd och mediedebatter, om debatter, insändare och nyhetsartiklar, om grupper på sociala medier och fenomenet ”not in my backyard” och varför ý behöver en moské, som en föreningslokal och som en brygga till integration.
Studentbaserad forskning i grupp framgångsrik
Studentbaserade forskningsprojekt är mer vanliga inom naturvetenskapen men Katarina Plank menar att det fungerar ypperligt även inom humaniora. Hon pekar på att studenterna får en helt annan fördjupning än om de skriver själva.
- I och med att debatten kring religionens synlighet i samhället är så aktuell är vi glada att vi blivit färdiga med boken på så kort tid, säger Katarina Plank. För en enskild forskare hade motsvarande forskningstid varit ett år. Vi hoppas att boken ska kunna användas som en resurs och verktyg av skola och kommun, ja för alla i samhället då det gäller att främja en saklig diskussion kring dessa frågor och bidra till en utvecklande framtid.