Studenter fick en lärorik vistelse i Varanasi
2020-05-05Studenter vid ąű¶ł´«Ă˝s universitet erbjuds att genomföra studier i olika delar av världen, bland annat i indiska Varanasi, eller Banaras som det ocksĂĄ är känt som. I början av december 2019 tog tvĂĄ av ąű¶ł´«Ă˝s universitets grundlärarstudenter, Malin Sandberg och Johanna Bengtsson till vara pĂĄ möjligheten och ĂĄkte pĂĄ utlands-VFU och för att samla in material till sitt examensarbete.
Studierna organiseras i samarbete med Banaras Hindu University, BHU, som är Indiens största statsuniversitet.
Hur kommer det sig att ni ĂĄkte till Varanasi?
- Vi tänkte att eftersom ett examensarbete ändĂĄ ska skrivas sĂĄ vore det spännande att göra det i ett annat land, säger Malin Sandberg. Det är inte sĂĄ ofta man fĂĄr chansen att ĂĄka till Indien och se hur skolan och vardagen fungerar där. ąű¶ł´«Ă˝s universitet har ett gott samarbete med Banaras Hindu University i Varanasi sĂĄ därför valde vi att ĂĄka dit.
Vad handlar ert examensarbete om?
- Vi skriver båda två inom ämnet svenska men enskilt, säger Johanna Bengtsson. Jag skriver om jämställdhet mellan män och kvinnor i indiska och svenska läromedel. Malin gör en undersökning där elevtexter från årskurs 5 i indisk respektive svensk skola kartläggs utifrån språkliga faktorer som exempelvis meningsbyggnad och skiljetecken.
Ganga Mahal är en trygg arbets- och boendemiljö för ąű¶ł´«Ă˝s universitets studenter och pĂĄ deras kontor finns en platschef som bistĂĄr studenterna, samordnar aktiviteter och ser till att den vardagliga skötseln av studenthemmet blir bra.
Vad tar ni med er frĂĄn er praktik?
- Skolan i Indien är väldigt annorlunda från hur det är i Sverige, säger Johanna Bengtsson. Det har därför varit väldigt lärorikt att se hur det kan fungera i ett annat land med en annan kultur och andra förutsättningar.
Har ni lärt er något speciellt?
- Att få se skolans verksamhet i ett annat land, i en annan världsdel var väldigt lärorikt, tycker Malin Sandberg. Det var intressant att se vad de hade för lösningar för att få vardagen att flyta på bra. Ett exempel är att klasserna fick gå in i skolan på led för att de var så många i varje klass, på så sätt flöt det på ganska snabbt och bra att komma in i klassrummen.
- Vi fick även möjlighet att besöka en fattig skola, vilket gjorde att vi fick se vilka kontraster det kan vara mellan de olika skolorna i Indien, säger Johanna Bengtsson. Sådana skillnader finns inte att se här i Sverige så det är någonting vi kommer ta med oss.
Hur ser er framtid ut?
- Just nu vill vi bli klara med våra examensarbeten så att vi kan få vår examen, säger Malin och Johanna. Vi vill även komma ut och jobba på någon skola här i Sverige för att kunna använda all den kunskap som vi fått med oss efter utbildning och praktik. De erfarenheter vi fått med oss från Indien kommer säkerligen att påverka hur vi arbetar som lärare och ger oss ett helt annat perspektiv på skolan och undervisningen i Sverige.
Vad vill ni säga till andra studenter gällande internationella utbyten/praktik/examensarbeten?
- Passa på att göra en sådan sak nu när du ändå är student, för en sådan chans kanske man bara får en gång i livet! Ett tips är även att skriva dagbok under vistelsen. Dels för att det är lätt att glömma vad som händer om dagarna men även för att det kan vara skönt att skriva av sig ett sådant äventyr.
Intresserad av att besöka Indien?
Se nedan för mer information kring möjligheter att resa till Indien för arbete eller studier.
För dig som är student:
Studiecentret i Varanasi
VFU i Indien
Nordic Centre in India
Att läsa utomlands
Minor Field Studies
För dig som är anställd:
Study Point Dharamsala
Nordic Centre in India