Studenter från Handelshögskolan på studieresa till Monaco
2024-12-09Studenterna Sara Spets och Vivien Szabo från personalvetarprogrammet vid Handelshögskolan har besökt vår nya samarbetspartner International University of Monaco.
– Mycket handlar om att nätverka, nätverka, nätverka, säger Sara Spets.
Sara och Vivien, berätta om syftet med studiebesöket
Samarbetet mellan Handelshögskolan och International University of Monaco (IUM) är relativt nytt och vi åkte för att utforska möjligheterna som IUM har att erbjuda, säger Sara Spets. Vi ville främst undersöka följande:
- Hur ser skolan ut och hur är utbildningen uppbyggd?
- Hur kan man bo som student?
- Vad finns det för sociala aktiviteter och vad kan man göra på fritiden? Studentlivet!
- Vad finns det för utbytesmöjligheter?
Hur kom det sig att det var ni två som åkte?
– Vi båda sitter i Pelikans (personalvetarnas studentförening) styrelse som ordförande respektive utbildningsansvarig, säger Vivien Szabo. Vi vill verkligen slå ett slag för att vara engagerad i föreningslivet då det öppnar upp för dessa typer av möjligheter.
Berätta om vad ni upplevde på plats som kan vara av intresse för studenter som funderar på att bli utbytesstudenter i Monaco
– Det vi tyckte var intressant är att det är ett internationellt universitet dit studenter reser från hela världen för att studera på IUM, förklarar Sara Spets. Av de studenter som bor i Monaco bor majoriteten fortfarande bor hemma, även kallade för monegasker (från Monaco). Många utbytesstudenter väljer att bosätta sig utanför staden då det finns goda kollektivförbindelser och man behöver inte ett visum. Vi träffade två tjejer från Sverige som faktiskt valde att skaffa en lägenhet i Monaco men den kostar dem 26 000 kronor i månaden. Det går att få mycket mer för pengarna utanför, exempelvis i fina staden Nice.
– Det finns ett attraktivt studentliv men inte på samma sätt som på ýs universitet, säger Vivien Szabo. Det är svårt att jämföra med tanke på att kulturen är så pass annorlunda men i Monaco är det inte helt udda att exempelvis ha ett cocktailparty på stranden. Studentföreningarna är fokuserade på golf och yacht när Formel 1-säsongen pågår händer det mycket.
Vad är de stora skillnaderna mellan att studera i ý och Monaco?
– Det är verkligen en häftig kultur i Monaco och mycket handlar om “det lyxiga livet” vilket avspeglar sig i utbildningen, säger Sara Spets. Att ha kurser i sportmanagement (segling, tennis och golf) och luxury living (livsstilen i Monaco) är bara några tecken på att studiekulturen är annorlunda från det vi är vana vid i Sverige. I Monaco finns det ca fem tusen företag där majoriteten fokuserar på lyx - därför är utbildningen anpassad till den livsstilen. Från programledarna fick vi veta att det förväntas av studenterna att praktisera och lära sig av det livet. Självklart får man praktisera på andra orter också.
– På IUM finns det bara ett program på tre år men många kurser att välja vilket passar de som vill ha sitt studentutbyte i Monaco, säger Vivien Szabo. Under andra året finns det möjlighet för praktik för programstudenter och det är obligatoriskt. Det finns liknande evenemang som Hotspot på ýs universitet där chefer och representanter närvarar och erbjuder praktik och jobb för studenterna. Mycket handlar om att nätverka, nätverka, nätverka!
– Universitetet är med 1000 studenter litet, men samtidigt är det precis lagom, säger Sara Spets. Miljön är kontorsliknande där studenter och lärare samt administration sitter nära varandra. Det finns ett litet bibliotek som har precis det du behöver ha men det kan inte jämföras med biblioteket på ýs universitet.
– Sextio procent av studenterna som avslutar en bachelor går vidare till en master vilket är en imponerande statistik, säger Vivien Szabo. Det visar att det finns mer att hämta och större chans för utveckling i sitt nämnda område.
Vad var det viktigaste och roligaste ni upplevde?
– Det var väldigt spännande att få uppleva den kulturella skillnaden mellan Sverige och Sydeuropa då det inte bara är monegasker och fransmän som studerar på IUM, säger Vivien Szabo. Vi båda fick se kulturskillnaderna som i början var svåra att greppa. Men till slut accepterade att det helt enkelt bara är så.
– Vi förstod att meningen med ett utbyte är bland annat för att få uppleva en annan kultur och det kan vara svårt till en början, men när man väl accepterar att få ställen är “precis som hemma” så går det lättare att hitta lugn och acceptans, säger Sara Spets. Vi tyckte det var häftigt att se yacht-eventet och sitta på ett franskt café och prata om hur livet skulle se ut ifall vi skulle studera här. Det är få ställen som är så vackra som Monaco och det blir nästan att man gapar vart man än går för att det är så otroligt vackert.