Studenternas projekt om psykisk ohälsa utökas och blir en temadag
2022-03-09Engagemanget för att delta på dagen och stå bakom att lyfta detta stigmatiserade ämne till ytan har varit enormt.
Hilda Ivarsson och Karolina Skytt, studenter vid juristprogrammet respektive personal och arbetsliv-programmet vid Handelshögskolan i ý, vill synliggöra problemen med psykisk ohälsa Ur det har temadagen ”Människan bakom framgången” växt fram. Temadagen skulle ha genomförts i maj 2020 men fick dessvärre ställas in. Istället anordnades en online föreläsning med Tobias Karlsson förra våren.
- Nu är det äntligen dags för att genomföra alla drömmar och idéer de arbetat med under två års tid. “Människan bakom framgången” blir verklighet den 12 april på ý Universitet. Dagen kommer innehålla föreläsningar med personer som arbetar med psykisk välmående, en musikal och workshop om hur det är att vara anhörig till en person med psykisk ohälsa. Under dagen kommer det vara en mässa i aulafoajén där studenterna bland annat får möta företag, fackförbund, studenthälsan, kvinnojouren och studentföreningarna vid ýs Universitet. Det även finnas möjlighet att prova på yoga och delta i workshops.
- Det ska vara en levande dag där aktiviteter tillsammans med föreläsningar ger en känsla av samhörighet och förståelse, säger Karolina.
Under hösten anslöt Vilma Carlsson - Ekonomiprogrammet och Tim Andersson - Civilekonomprogrammet, till projektet.
- Det ska bli kul att se hela projektet komma till liv i april, och vi hoppas att det kommer uppskattas av studenter och lärare på universitetet, säger Vilma.
- Psykisk ohälsa är ett överhängande men nedtystat problem som vi vill att det talas mer om, säger Hilda Ivarsson. Det finns många studenter som känner stress - såväl den som syns och hörs mest samt engagerar sig i allt, som den lite tysta vars tid enbart går åt till studierna. Vi vill lyfta att det är okej att vara den du är, övervinna rädslor och släppa tankar om att du alltid måste vara bäst. Vi alla tycker att det är viktigt att försöka hitta en lösning på problematiken kring höga krav.
Med aktiviteter som anordnas av studenter tror de att öppenheten kan öka.
- När studenter anordnar blir studenter också mer mottagliga för information. Kanske blir det enklare att relatera och känna samhörighet. De öppnar upp sig på ett helt annat sätt, resonerar Hilda. De här aktiviteterna är ett sätt att så ett frö.
- Folk tänker oftast att man måste lyckas med ens mål och följa normen men glömmer bort att det är okej att man ångar sig och börjar om, säger Tim Andersson. Vägen till målet är inte alltid så rak som man tänker sig. Med hjälp av denna dag har vi möjligheten att minska ångesten för studenter om att ibland går det inte som man har tänkt sig och det är okej.
- Vårt projekt är till för alla, säger Karolina. Vi är stolta över att dela denna dag med er. Vi ses den 12 april.