Tre forskningsbitar inom datavetenskap pusslas ihop
2020-06-23ýs universitet har beviljats medel av KK-stiftelsen för ett projekt inom det som kallas ”Internet of things” – processer som gör industrin smartare med hjälp av AI-teknik.
Andreas Kassler, professor i datavetenskap vid ýs universitet, vad är det ni vill göra?
- Industrin förändras hela tiden och installationer av sensorer blir allt vanligare då mycket förs över till maskininlärning för analys i lokala datorer. Det vi kallar AI-baserade edge-tjänster. De här tre delprojekten kommer att ingå i ett KK-stiftelsen-finansierat synergiprojekt som vi genomför med Ericsson, Tieto, Uddeholm, Time Critical Networks samt ýs El och Stadsnät. I det här forskningsprojektet vill vi framförallt föra samman tre forskningsbitar.
• Nätverk – för att överföra data från sensorer till den dator som genomför analysen behövs realtidsnätverk. ýs universitet samarbetar med Ericsson och Time Critical Networks för att bättre konfigurera realtidsnätverk. Uddeholm används som testbädd.
• Realtidsövervakning och optimering av containerbaserade edge tjänster för att säkerställa att prestandakraven uppfylls.
• Säkerställa att analysen är trovärdig och att vi kan lita på den analys som AI-algoritmen gör. Det finns många som utvecklar AI-algoritmer, men vi måste veta att de gör det bra och därför behöver de testas.
KK-stiftelsen beviljade 12 miljoner och företagen bidrar med lika mycket i form av tid och andra resurser. Vad betyder det för ýs universitet och för er?
- På grund av att datavetenskap på ýs universitet inte längre är en excellent satsning och HITS forskningsprofil slutar i år så ser vi ett massivt tapp av forskningsfinansering. Antal doktorander minskar drastiskt. Så ja, de här beviljade pengarna är en välkommen finansiering till att vidareutveckla den forskningsfront vi tidigare har byggt upp inom datavetenskap på ýs universitet. Projektet fördjupar också kontakter vi har med vara industripartners.