Två föredrag om nobelpriset i fysik 2022
2022-11-30Nobelveckan stundar och pÃ¥ ¹û¶³´«Ã½s universitet uppmärksammas detta den 8 december med ett lunchföredrag om kvantfysik och dess tillämpningar. Ytterligare ett föredrag med koppling till nobelpriset i fysik kommer i januari.
Den 12 januari kommer Jan-Åke Larsson, professor i informationskodning vid Linköpings universitet, och berättar om hur kvantfysik kan användas för algoritmer i beräkningar. Jan-Åke Larsson har gjort teoretiska bidrag till experiment ledda av Anton Zeilinger i Wien, en av nobelpristagarna i fysik 2022.
Under nobelveckan kommer Marcus Berg, professor i fysik pÃ¥ ¹û¶³´«Ã½s universitet, ge ett lunchföredrag som "uppvärmning" inför Jan-Ã…ke Larssons föredrag i januari.
- Det är roligt att Jan-Åke kommer hit. Han kommer ursprungligen från Sunne, så det hjälpte att få hit honom, säger Marcus Berg. Det är inte alla vid forskningsfronten som är så engagerade i utbildningsfrågor som han är. Jag träffade honom på en konferens om hur vi som undervisar kvantfysik i Sverige ska kunna införliva de snabba forskningsframstegen i våra utbildningsprogram.
Kvantfysikens fenomen är såpass väsensskilda från vardagsfysik att det är en utmaning för lärare att beskriva dem precist med vanliga ord. Samtidigt blir kvantfysikens tillämpningar, som transistorn (nobelpris i fysik 1956), mer och mer viktiga i vår vardag. Via de nu nobelprisbelönta experimenten kanske kvantfysik kommer att påverka samhället ännu mer i framtiden.