Två projekt inom tillämpad empirisk mikroekonomi till Handelshögskolan
2022-05-20Ökad vaccinationsbenägenhet genom nudging och demografiska karakteristika hos personer som felaktigt använder familjeparkeringsplatser vid stormarknader i fokus.
Hur kan en enkel insats bidra till att vaccinationsgraden ökar i en specifik åldersgrupp? Att nyttja så kallad nudging – en knuff – visar sig vara en lyckad åtgärd för att få ungdomar att vaccinera sig mot Covid-19.
- Vi har tittat på hur utrullningen av Covid-19 vaccinet har genomförts i Region Uppsala, säger Mats Ekman, lektor i nationalekonomi vid Handelshögskolan. Målgruppen fick bokade tider istället för en möjlighet att boka själv. Alternativen att vaccinera sig eller inte finns fortfarande kvar, men hur de presenteras har ändrats. Det vi kan se i studien är att ungdomarna vaccinerar sig i högre utsträckning om de har fått en specifik tid av Regionen. ”Knuffen” har gett en ganska stor effekt faktiskt.
Vad beror det på?
- Det finns teorier som säger att om ett beslut har en liten betydelse – vilket det i det här fallet har då bieffekterna för målgruppen är väldigt små och risken för allvarlig sjukdom samtidigt är låg - så är man mer benägen att göra som man blir tillsagd. För äldre personer är det annorlunda. För dem är det här ingen struntsak utan det blir ett större beslut.
Det andra projektet som Mats Ekman kommer att driva gäller familjeparkeringar utanför stormarknader. Ett projekt som hämtat inspiration från en amerikansk studie i hur diplomater använder sin immunitet till att felparkera.
- Vid stormarknader finns det ofta så kallade familjeparkeringar i anslutning till köpcentrets entré. De är till för att förenkla besöket för familjer och markerade för just det. Det vi vill göra är att undersöka vilka som bryter mot de här konventionerna och använder familjeparkeringsplatserna utan att uppfylla dess kriterier. Är det män, kvinnor, unga, gamla, ägare till dyra bilar eller billigare? Vår inledande pilotstudie säger att det i alla fall är fler män än kvinnor som struntar i platsernas syfte.
Studien i New York visar att de diplomater med immunitet som har ett hemland som generellt är kritiska mot västvärlden och i synnerhet USA har en högre tendens att strunta i reglerna som gäller i USA. Även hemlandets korruptionsindex korrelerar tydligt med hur benägen man är att lyda lagar och regler.
- Just familjeparkeringar är inget lagbrott så de som använder dem är i vår studie i diplomaternas situation, förklarar Mats Ekman. Det är omöjligt att i vår studie be om legitimation eller liknande bakgrundsdata av besökarna, utan vi får hålla tillgodo med att observera deras synliga karakteristika. På grund av Covid-19 så har folk rekommenderats att handla ensamma men nu när restriktionerna har lättat så ska vi försöka inleda studien efter sommaren 2022.
Båda projekten - som tillhör studier inom empirisk mikroekonomi - har tilldelats finansiering från Handelsbankenstiftelserna. Summan är på drygt en miljon kronor.