Undvik onödiga larm!
2000-09-12Brukar du tröttna på att leta efter knappen för att låsa upp dörren på kvällarna och använda det förseglade vredet i stället? Du är inte ensam. Larmsystemen registrerar flera hundra onödiga smålarm. Per dygn.
Så här vid terminsstart slår Driftservice statistik för utlösta larm i taket, och det handlar så gott som uteslutande om helt onödiga larm.
– Det är larm som orsakas av studenter och personal som öppnar dörrar med nyckel i stället för kort eller missar dörrknappen och vrider på dörrvredet och så vidare, säger säkerhetssamordnare Nils-Olof Bäck.
700:- per utryckning kostar detta universitetet, fast alla larm leder inte till utryckning.
– Vi får hundratals smålarm per dygn och de belastar systemet. Någon måste gallra mellan dem och kolla om det är något som är skarpt. Väktarna måste ju kunna koncentrera sig på eventuella kriminella.
Händelselistan för dagen i larmsystemet i Nils-Olof Bäcks dator är mycket lång. Den första posten är redan från en kvart över midnatt.
– Det rör sig folk i huset hela dygnet. Folk rör sig på fel sätt genom universitet, låter fönster stå öppna eller håller dörrarna öppna för länge. Börjar det pipa så är det ett tecken på att larmet snart går – då har man fortfarande tid att stänga. Gör det.
Larmtopparna brukar komma kring terminsstart och i tentatider. Men kan det inte vara så att felet ligger även i systemet om det blir så många larm?
– Visst kan det vara så. Vi tittar på det tillsammans med vaktbolaget och larmleverantörer och gör åtgärder varje dag för att få ner antalet onödiga larm.
Det kan handla om att uppmärksamma lite extra på knappen som låser upp dörren eller att utöka den tid som en dörr kan hållas öppen. Men mycket handlar förstås också om att vi alla tänker till lite extra, framför allt när vi är på universitetet kvällstid.