Unik workshop för mer samordnad och personcentrerad vård och stöd
2021-01-18Den 14 januari medverkade Johan Quist, docent i företagsekonomi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning, i en unik workshop med nationella, regionala och kommunala aktörer på temat personcentrerad vård och stöd. Arrangörer var Experio Lab och SKR, Sveriges kommuner och regioner, i samverkan med Samsjuklighetsutredningen.
Vad handlade den om?
- Den handlade om hur man kan förbättra vården och stödet till personer med beroende och psykisk ohälsa. Det var en aktivitet inom arbetet Hälsolabb där vi just nu samarbetar med den statliga Samsjuklighetsutredningen som har regeringens uppdrag att ta fram förslag för en mer samordnad och personcentrerad vård för den aktuella målgruppen. Experio Lab har tillsammans med utredningen genomfört djupintervjuer och workshops med personer och deras anhöriga med egen erfarenhet av samsjuklighet. Arbetet har resulterat i tio målbilder som beskriver hur patienter och brukare önskar att vården och socialtjänsten bör fungera - vilka var fokus för workshopen.
Vad var syftet?
- Syftet var att diskutera vilka förändringar som krävs när det gäller till exempel lagstiftning, styrning, ledning och organisation för att möjliggöra dessa målbilder.
Vilka medverkade?
- Politiker, chefer och medarbetare från regioner och kommuner samt medarbetare från Experio Lab, SKR och Samsjuklighetsutredningen deltog i en gemensam dialog. Workshopen genomfördes både på nationell nivå och regionalt med tre parallella workshops i Värmland, Västernorrland och Örebro. Jag modererade den värmländska workshopen och deltog i den avslutande nationella delen.
Kan du ge exempel på vad ni kom fram till?
- Vi ser att det finns ett stort engagemang och att man delar målbilder för att göra den här vården bättre. Flera betonade vikten av att vi utgår från brukarna och patienternas perspektiv i arbetet. Det är inte hållbart att arbeta med gamla byråkratiska modeller, utan man måste arbeta mer med lokala mötesplatser där olika typer av samhällsaktörer, både socialtjänsten och sjukvården, kan finnas så att det blir lättare för patienter och brukarna att få kontakt och stöd.
Vad är nästa steg i arbetet?
- Resultaten från workshopen blir ett viktigt underlag för Samsjuklighetsutredningens fortsatta arbete, men också för det arbete som redan pågår i kommuner och regioner för att förbättra vården och stödet till personer med samsjuklighet. I ett senare steg återkommer den statliga utredningen till de lokala sammanhangen för att testa förslagens bärighet och konsekvenser. Just att binda ihop den nationella nivån med det operativa arbetet är en huvudpoäng i sammanhanget. Många gånger lever de olika nivåerna i den svenska förvaltningsmodellen för långt ifrån varandra. Vi är glada över möjligheten att få pröva nya vägar och hoppas på flera sådana möjligheter inom olika sakområden.
Vad är Hälsolabb?
- CTF driver tillsammans med Experio Lab, SKR, Linköpings universitet och Helsingborgs stad ett arbete som går under namnet Hälsolabb. Syftet är att skapa en arena för lärande och experimentering som ska stödja omställningen till Nära vård. Tillsammans med regioner och kommuner byggs kapacitet för att jobba med komplexa utmaningar kopplade till Nära vård, med utgångspunkt i invånares, patienters och brukares behov och resurser. Arbetet fokuserar på görande men också på utveckling av styrning och ledning, policy och kultur som kan stödja omställningen, speciellt i gränslandet mellan region och kommun. Arbetet är en del av SKR:s stöd till regioner och kommuner i omställningen till en Nära vård. Tre geografiska områden finns med som piloter; Värmland, Västernorrland och Örebro.