Universitetet förhandlar om stort KK-anslag
2010-12-21Över 60 miljoner kronor till forskningsprojekt. Det är vad ¹û¶³´«Ã½s universitet nu börjar att förhandla om med Stiftelsen för kunskaps och kompetensutveckling, KK-stiftelsen. CTF:s forskning om tjänsteinnovationer, en forskarskola om fiberbaserade produkter samt forskning om personlig integritet i samband med tjänster pÃ¥ nätet har ansökt om medel och KK-stiftelsens styrelse har beslutat att avtal ska skrivas.
Centrum för tjänsteforskning ,CTF, har ansökt om 36 miljoner kronor till forskning om tjänsteinnovationer. Forskarskolan "Värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter - VIPP" ansökte om 27 miljoner kronor. Klartecknet från KK-stiftelsens styrelse innebär att de har gett uppdraget till VD att slutföra förhandlingar och teckna avtal. Då bestäms villkor för finansieringen.
Även datavetenskap har fått klartecken för ett forskningsprojekt som finansieras med KK-medel. Det är forskning som rör personlig integritet på nätet och det leds av professor Simone Fischer Hübner.
- Beskedet är oerhört glädjande för universitetet. Ansökningarna har bedömts av internationella bedömargrupper och understryker att vår forskning är relevant för samhället. Det här är två bra exempel på hur samverkan med vår omgivning stärker vår verksamhet, säger rektor Kerstin Norén.
"Tjänsteinnovationer för uthålliga affärer
CTF ska med de sökta medlen utveckla forskning inom profilen "Tjänsteinnovationer för uthålliga affärer". Ofta blir innovation synonymt med tekniska uppfinningar. Men tjänsteinnovationer uppstår oftast utan någon teknisk förändring. Det handlar om förändringar i till exempel kundens upplevelse eller i en affärsmodell. I forskningen ska CTF tillsammans med företag som Ericsson, Volvo och Ikea utveckla teorier, metoder och modeller för innovation i ett tjänstesammanhang.
- Vi är förstås väldigt nöjda. Jag tror aldrig att vi har fått så positiva omdömen för en ansökan. Forskningen bedöms vara av hög kvalitet och samarbetet med företagen beskrivs som imponerande, säger Bo Edvardsson, professor i företagsekonomi och föreståndare vid CTF.
Tillsammans med partner runt forskningen är tanken att finansieringen för hela profilen ska uppgå till 72 miljoner kronor. Bo Edvardsson kommer tillsammans med nyutnämnde professorn i företagsekonomi Lars Witell att leda forskningen inom profilen.
Forskarskola tillsammans med pappers- och massaindustrin
Även det andra projektet har med alla ingående parter en planerad budget på uppemot 70 miljoner kronor. Forskarskolan "Värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter - VIPP" är tvärvetenskaplig och ska byggas upp i samarbete med tiotalet svenska företag inom papper- och massaindustrin. Runt 15 doktorander kan så småningom vara aktuellt. Bakom ansökan står forskare på avdelningarna kemiteknik och energi och miljö samt CTF.
- Vi har sökt 27 miljoner kronor från KK-stiftelsen, men tanken är att företagen kommer att bidra med den största delen. Företagen ska vara involverade i forskningen genom att det är de som anställer en industridoktorand. Sedan utvecklar vi gemensamt problemställningar, forskningsbara såväl som relevanta för företagets verksamhet, säger Lars Järnström, professor i ytbehandlingsteknik och huvudansvarig för ansökan.