Vad driver hållbarhetsproblematiken i företag?
2022-10-10Kristin Svärd, doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning, är halvvägs in i sina doktorandstudier. Kristin hoppas att hennes forskning ska ge en övergripande förståelse av vad som hindrar företag att identifiera mekanismer för vart de bör fokusera i arbetet mot ett mer hållbart samhälle.
Kristin, du är nu halvvägs in i dina doktorandstudier. Hur känns det?
- Jag trivs jättebra med att vara doktorand och särskilt i min roll som forskare. Jag har alltid varit nyfiken så att ha som jobb att upptäcka nya saker och utvidga kunskap är fantastiskt.
Vad handlar din forskning om?
- Jag forskar om vad som driver hållbarhetsproblematiken i företag. Forskningen har länge försökt förstå potentiella lösningar till hållbarhetsproblemen i företag men jag anser att vi missat en djupare förståelse om vad som driver problemet på en företagsnivå. Och utan en ordentlig problemförståelse, hur kan vi då veta att vi löser rätt problem? Kanske kan de bristande framsteg vi gjort hittills mot hållbarhetsmålen förklaras av att vi försöker lösa fel problem. Målet med min avhandling är att bidra till en bättre förståelse kring varför företag fortfarande kämpar för att vara hållbara.
Du har nyligen haft ditt halvtidsseminarium, hur gick det och vad händer nu?
- Det stämmer. Det betyder ju att jag tidsmässigt har kommit halvvägs i mina doktorandstudier. Seminariet gick bra och jag hade en fantastiskt insiktsfull opponent som pekade ut vart jag har fortsatt jobb att göra och hur jag ytterligare kan stärka mitt bidrag.
Vad hoppas du att din avhandling ska bidra med och vem tror du kan ha nytta av den?
- Jag hoppas att min avhandling ska ge en övergripande förståelse av vad som i nuläget hindrar företag i hållbarhetsövergången och att därigenom kunna identifiera mekanismer för vart vi bör fokusera i arbetet mot ett hållbart samhälle. Jag tror att dessa insikter kan vara till nytta för både företag, individer och beslutsfattare på samhällsnivå. Om det är något som jag redan förstått så är det att ett helhetsperspektiv är essentiellt och att det kommer krävas en samlad insats med samarbete över alla typer av gränser som vi förhåller oss till idag.
Du ska åka på utbyte med Università Cattolica del Sacro Cuore i Milano inom kort, vad ska du göra där?
- Jag ska åka dit för ett artikelsamarbete. Jag har sedan jag började velat ta vara på möjligheten som vi doktorander har att åka på ett utbyte. Så när jag under en konferens träffade en lektor från Milano som höll på med en artikel inom ett liknande område som mitt eget så tog jag tillfället i akt. Vi ska samarbeta i ett forskningsprojekt och förhoppningsvis publicera en artikel om vad som driver hållbarhetsproblematiken inom skönhetsindustrin i Italien.
Du är också knuten till forskarskolan Management och IT, MIT, hur är det och vilka fördelar ger det?
- MIT är en nationell forskarskola och jag tycker det har varit bra att frekvent få delta på kurser med sakkunniga över hela Sverige och få träffa alla doktorander från olika lärosäten. Det har varit väldigt hjälpsamt i att utmana mitt tänkande och lära från andra. Dessutom så har det gett mig möjligheten att nätverka med de som kanske kommer vara mina framtida arbetsgivare.
Vid MIT:s årliga höstkonferens MITAC fick du ta emot utmärkelsen ”Best Reviewer Award”, vad innebär det?
- Det innebär helt enkelt att jag har gett en hjälpsam review (recension) till mina kollegor på konferensen. Det är en viktig del inom forskarskolan MIT att vi hjälper varandra att utvecklas i vårt tänkande och vårt skrivande. Jag är så klart glad över att få igenkännande för att ha varit en del av detta.
Kristin Svärd är doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Centrum för tjänsteforskning samt doktorand vid forskarskolan Management och IT, MIT. Forskarskolan MIT är en arena för att utforska IT-relaterade fenomen som genomsyrar flera discipliner inom området management och IT och är en samverkan mellan tolv lärosäten.
MITAC står för MIT Autumn Conference och är den årlig höstkonferensen som Forskarskolan management och IT, MIT, anordnar varje år. Forskarskolan arrangerar varje år två konferenser, en på våren och en på hösten, där doktorander, handledare, alumner och ledningsgruppens medlemmar deltar.