Våra digitala fotavtryck i världen
2016-11-11På semester. Du checkar in – på flygplatsen, hotellet, restaurangen och gallerian. Du får erbjudanden i mobilen om rean på märkeskläderna eller en läcker lunch. För att se mer av staden laddar du ned appen för bästa rundturen, som även har markerade områden där det farligt att gå för turister. Du uppdaterar din status på Facebook och Instagram med bilder och nyheter. Du deltar med andra ord i formandet av den geografiska platsen.
- Idag får vi vår bild av världen inte bara genom journalistiken och medierna, utan också via de kanaler vi direkt deltar i. Den dagliga mediekonsumtionen genomsyrar vardagen och vi växlar mellan plattformar och kanaler. Genom till exempel kartappar och Facebook är vi med och skapar mening kring olika platser. När vi betygsätter ett resmål eller en restaurang kan det leda till bättre service för alla. Men det väcker också frågor om makt, trygghet, migration, integration och segregering. Vissa platser kan klassas som otrygga och osäkra på grund av användargenererad data, berättar André Jansson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.
Stark forskargrupp
André Jansson är förståndare för en av ýs universitets nya starka forskargrupper: Geomedia. Gruppen har funnits sedan 2013 och utgörs idag av omkring 25 forskare och doktorander från medie- och kommunikationsvetenskap, kulturgeografi, turismvetenskap och filmvetenskap. Geografi plus medier. I denna skärningspunkt växer nu ny forskning fram och intresset växer internationellt.
- Geomedia kan också handla om infrastrukturella frågor som landsbygd utan uppkoppling och vad det betyder för lokal demokrati och påverkan. Och i vilken utsträckning vill de stora aktörerna, som till exempel Google och Facebook, vara synliga? De ger intryck av att inte ha någon geografisk tillhörighet. De vill framstå som en infrastruktur som finns överallt istället för en medieaktör med stor makt att styra över innehållet, menar André Jansson.
Svenska småstäder i fokus
Nu utvecklar gruppen sitt forskningsprogram ”In-between spaces”, som handlar om de svenska småstädernas utmaningar.
-Det är inte så mycket forskning gjord på små och mellanstora orter. De är varken stad eller landsbygd, men står ändå inför stora utmaningar: migration, strukturomvandling från industri till andra näringar, färre medier – eller snarare färre redaktioner, och en platskultur som hotas, berättar Linda Ryan Bengtsson, koordinator för Geomedia.
”In-between spaces” har formats utifrån de förslag som kommit från olika forskare och tre delområden har tagit form. De behandlar mobilitet och migration, interaktiva geotekniska appar samt lokaljournalistik.
-Även annan forskning kan bli aktuell. En fördel med att ha samlats i en stark grupp är att vi kan se varandras forskning och synergieffekter för en unik kombination av ämnen. Rent konkret håller vi just nu på att rekrytera fler forskare. Vi har bildat en internationell referensgrupp samt en styrgrupp med externa ledamöter. Vi jobbar också på att definiera våra forskningsområden ytterligare och formulera oss som grupp. Att kunna kommunicera väl och berätta om vår forskning är betydelsefullt både för att söka finansiering och för att återkoppla vår forskning till samhället, säger Linda Ryan Bengtsson.