Vem ska få veta hur du sover och tränar?
2018-05-20I dag är det enkelt att hålla koll på sin kropp och sina vanor, till exempel mäta sömn eller träningsfrekvens, med hjälp av olika appar, armband och andra tekniska prylar och dela denna data i sociala medier. Hur påverkas vi av detta beteende och hur används personliga data av företag? Detta är frågor som Vassilis Charitsis forskat om i sin doktorsavhandling.
Vassilis Charitsis är nybliven doktor i företagsekonomi. Han har studerat och analyserat självmätning som ett digitalt konsumtionsfenomen. Avhandlingen är baserad på intervjuer och observationer av användare av appar och träningsplattformer. Han har undersökt attityder och beteenden på nätet, samt hur interaktion och kommunikation påverkar det dagliga livet utanför nätet.
- För användarna handlar självmätning om att de vill lära känna sig själva bättre, utveckla och förbättra sina mentala, känslomässiga och fysiska förmågor. Genom att samla och dela personliga data, exempelvis via träningsappar, upplever de ökad motivation och gemenskap. Å andra sidan kan detta beteende också leda till upplevd press och ångest, speciellt när man inte kan prestera som man önskar, säger Vassilis Charitsis.
Vem ska få tillgång till personliga data och hur får den användas?
Den nya tekniken får många olika följder och är inte problemfritt ur ett etiskt perspektiv. Hur användarnas personliga data lagras och används av företag och organisationer, konsumentövervakning och missbruk av konsumentgenererade data är högst aktuella frågor.
- Samtidigt som människor använder självmätning för att samla in data och förstå sig själva, kan också företag och organisationer samla stora mängder detaljerade data om människors liv. Ta till exempel den uppmärksammade Facebook-skandalen där personliga data användes för politiska ändamål. Detta har lett till allmänhetens uppmärksamhet kring konsumentövervakning och missbruk av konsumentgenererade data. Vi behöver skapa en bättre förståelse för detta växande fenomen och hur det används. En fråga som vi bör ställa oss är vem som ska få tillgång människors personliga data och hur får den användas. En annan fråga är hur vida människor kan få ekonomisk ersättning för att dela med sig av personliga data, säger Vassilis Charitsis.
Vassilis Charitsis disputerade i företagsekonomi den 23 mars pÃ¥ Handelshögskolan vid ¹û¶³´«Ã½s universitet. Läs hela doktorsavhandlingen Vassilis Charitsis bedrev sina doktorandstudier vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid ¹û¶³´«Ã½s universitet, med stöd frÃ¥n Forskarskolan Management och IT (MIT).