Verksamhetsutveckling genom egna erfarenheter
2024-12-20I ett nytt forskningsprojekt på ýs universitet ska forskare under de närmsta två åren arbeta fram konkreta material för att öka brukarinflytande inom psykisk hälsa.
– Det är kul att få vara med och möjliggöra att de kunskaper vi fått genom forskningen också blir konkretiserad och användbar för verksamheter runt om i landet, säger Katarina Grim, doktor i vårdvetenskap och docent/lektor i socialt arbete vid ýs universitet, som leder projektet.
Brukarrevision är ett sätt att ge brukare inflytande över verksamhet inom psykisk hälsa. Det funkar så att människor med egna erfarenheter av psykisk ohälsa eller skadligt bruk och beroende granskar verksamheter som på så sätt kan de utvecklas ur ett brukarperspektiv. Inom projektet ”Tillgängligt brukarinflytande inom området psykisk hälsa” ska man nu ta fram ett konkret metodstödsmaterial där samarbetsformer och arbetssätt för brukarrevision tydliggörs.
– Det ska bli ett digitalt material som verksamheter kan använda för att stödja planering och genomförande av brukarrevisionerna och stärka deras påverkan på verksamheten framåt, så att resultaten tas tillvara på bästa sätt, berättar Katarina Grim som kommer leda projektet.
Projektet är en samverkan mellan ýs universitet och tre organisationer som genomför brukarrevision. Det digitala materialet kommer att arbetas fram tillsammans med representanter för brukarrörelsen genom Verdandi, NSHP och Brukarrevisionsbyrån i Uppsala län.
– Det är roligt att kunna skapa ett material som faktiskt gör nytta och förenklar och förbättrar viktiga arbetssätt. Men det är också roligt att få göra detta tillsammans med organisationer som sitter på så mycket kunskap och erfarenhet. Tillsammans kan vi göra forskningen tillgänglig och skapa nytta, säger Katarina.
Projektet har beviljats medel från den statliga forskningsfinansiäre Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) och ska löpa över två år.