Vill sprida en ökad förståelse för vikten av samarbeten
2021-01-26Samhällsutmaningar som exempelvis klimatförändringar med översvämningar, jordskred och skogsbränder, är händelser som sker med förödande konsekvenser och ofta katastrofala resultat. Hanteringen av sådana utmaningar är i fokus i artikeln ”Implementation through collaborative crisis management and contingency planning: the case of dam failure in Sweden”.
I artikeln argumenterar doktorand Erik Persson och professor Mikael Granberg för att dammbrott kan fungera som en operationalisering av en stor ock komplex samhällsutmaning då även dammbrott passar många av kriterierna genom potentialen för breda, livsförändrande och förödande konsekvenser. Samtidigt dammbrott tämligen enkelt studeras i en fokuserad fallstudie. På detta sätt blir dammbrott en modell för samhällets hantering av risker kopplade till samhällsutmaningar.
Hur kom det sig att ni tittade på dammbrott som samhällsutmaning?
- Vi tittar på dammbrott som ett konkret fall med stora negativa konsekvenser för samhället, säger Mikael Granberg, föreståndare för Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR. Vi gör en koppling till samhällsutmaningar som klimatförändring med mera, som kan vara svåra att studera. På det viset menar vi att dammbrott och samhällets organisering kring detta hot kan lära oss något om problem och möjligheter i hanteringar av samhällsutmaningar.
Hur förberedda är våra svenska kommuner för såna här katastrofer?
- Sannolikt inte speciellt väl. Problemet är att även krishanteringen ofta är sektoriserad och att planering, övning och andra aktiviteter sällan omfattar hela kommunala organisationen utan sker inom de områden som har ett utpekat ansvar för krishantering.
Vad bidrar er artikel med till kommuner, när det gäller samhällets hantering av risker?
- Vi menar att den kan öka förståelsen för hur breda hot mot samhället kräver att, inte bara aktörer i kommuner med ansvar för riskhantering involveras, utan även att andra aktörer inom kommunen som hotas också måste involveras, även om de inte ingår i den reguljära krishanteringen i kommunen.
Här finner du artikeln