Richard Ek, professor i kulturgeografi
”Mitt nuvarande projekt handlar om att studera möjligheterna för att etablera en vandringsled som geografiskt följer samiska familjers tvångsförflyttning genom Sverige under tidigt 1900-tal.”
Richard Ek är född och uppvuxen i Malmö och gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. Han började studera på Lunds universitet 1987 på Förvaltningslinjen, men bytte snart till utbildning i samhällsgeografi, vilket så småningom skulle leda till forskarutbildning på Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds universitet. Richard Ek disputerade 2003 med avhandlingen ”Öresundsregion – bli till! De geografiska visionernas diskursiva rytm.” Som färdig doktor arbetade han sedan i 17 år på institutionen för service management och tjänstevetenskap, vid samma lärosäte. Sen 2020 är han anställd vid ýs universitet.
Richard Eks forskning handlar om hur makt över geografiska områden formuleras, implementeras och konsolideras. Genom olika diskursiva praktiker manifesteras olika geografiska områden, som exempelvis regioner, som nödvändiga, logiska, ”naturgivna” av olika politiska och ekonomiska aktörer och intressen.
- Mer precist kan min forskning delas upp i tre kategorier. Den första kategorin sätter geografiska konstruktioner som platser, städer och regioner i centrum för kritisk belysning. Den andra kategorin fokuserar på hur relationer mellan olika idealtyper av människor blir ett maktverktyg i regional utveckling och planering. Den tredje kategorin är mer filosofisk, och handlar mer specifikt om att utveckla en rumsteoretisk förståelse som gör det möjligt att närma sig olika empiriska fenomen med en ändamålsenlig begreppsapparat. I en kombination av dessa tre kategorier kan sedan olika företeelser och utvecklingslinjer i samhället kritiskt belysas: överturism, regional utveckling, urban segregering, med mera.
Richard Eks nuvarande projekt handlar om att studera möjligheterna för att etablera en vandringsled som geografiskt följer samiska familjers tvångsförflyttning genom Sverige under tidigt 1900-tal.
- En sådan vandringsled skulle kunna skapa möjligheter för den samiska nationen att berätta sin version av historien, skapa möjligheter för en utvecklad turism i Sápmi och verka som motvikt till den ökade (gråa såväl som gröna) industrialiseringen i norra Sverige, samt ge ett större utbud av kontemplativ, långsam och säker turism post-Covid. Vandringsleden skulle även kunna sprida den djupare förståelsen naturen som den samiska kulturen av tradition innehavt, en natursyn som också erbjuder en förståelse för hur ett mer hållbart samhälle skulle kunna gestalta sig.
Teorier och begrepp från främst kulturstudier, politisk filosofi, organisationsteori samt vetenskapssociologi återfinns i Richard Eks forskning, förutom geografisk teori- och begreppsbildning. Han ser norra Sverige som ett framtida geografiskt studieområde.
- Flytten av Kiruna är exempelvis en händelse och process som har fått alldeles för lite forskningsuppmärksamhet, liksom den gröna (ny)koloniseringen av norra Sverige.
Richard Ek tycker om att resa på sin fritid, och älskar att vandra runt i städer, studera vardagens gatuliv utanför turiststråken och befinna sig i den urban atmosfär som uppstår när olika typer av människor samsas på samma yta. Favoriterna är Melbourne, New Orleans och Los Angeles med sitt rika utbud av caféer, restauranger och krogar.