Nyhetsarkiv 2018
181123
Forskarskola - utlysning nya licentiandplatser
Utlysningen gäller ämnesdidaktiska projekt i undervisning i biologi, fyski, kemi, naturkunskap och teknik från förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Den forskarstuderande arbetar kvar på sin skola och forskar på 50% inom ramen för sin vanliga anställning. Finansiering för studieomkostnader står forskarskolan för. Licentiandens lön bekostas vanligtvis av skolhuvudman, men i årets utlysning har vi öppnat för en samfinansiering mellan ýs universitet och skolhuvudman.
Mer information:
Frågor eller funderingar?
Niklas Gericke, professor, niklas.gericke@kau.se, 054-700 15 16
181112
Ett kritiskt språk- och kunskapsperspektiv i digitaliserade klassrum
De senaste årens utveckling av digitala teknologier har förändrat både texter och kommunikationsmönster. Vilket får betydelse för skolans arbete med texter såväl som vad det innebär att vara delaktig i ett demokratiskt samhälle. Vem som helst kan idag skapa och dela vad som helst och det blir allt viktigare att förhålla sig kritisk, vilket i en användarkultur på nätet blir allt mer komplext. Välkommen till en föreläsning som lyfter upp ett kritiskt arbete med digitala texter i klassrummet. Eleverna kan där utveckla förståelse för hur olika perspektiv, specifikt genom digitala texter, positioneras och konstrueras. En kunskap som blir betydelsefull för att också förstå hur man själv kan använda digitala texter för att påverka och förändra perspektiv i samhället.
Föreläsningen riktar sig till lärare som undervisar i grundskolan generellt, men ett extra fokus mot lärare som undervisar i svenska och/eller SO. Välkomna är också skolchefer, rektorer och de som arbetar med skolans digitaliseringsarbete.
öä: Lisa Molin
Lisa har en bakgrund som lärare i svenska och engelska i skolans äldre år. Hon arbetar idag som lektor i literacy och skolans digitalisering vid Center för Skolutveckling i Göteborg. Hennes pågående avhandling handlar om kritiskt textarbete i digitaliserade klassrum.
Programmet som pdf
ä: 27 november, 08:30-12:00
Var: Lagerlöfsalen, 1A 305
Kostnad: Konferensdagen är kostnadsfri. Det finns 240 platser och det är ”först till kvarn” som gäller. Förmiddagsfika ingår.
Գä:
åǰ? Kontakta: Malin Granström, malin.granstrom@edu.eda.se eller Marlene Andersson, marlene.andersson@hammaro.se, Sol i Värmland
181108
Språkandets roll och villkor
Nytt inom forskning om döva barn och barn med hörselnedsättning
Tid: 8 nov 2018, kl 10-16, Registrering och kaffe 9.30-10.00, lunch sker på egen hand
Plats: ýs universitet, hus 1B 306, Fryxell
öä: Carin Roos, Professor i Specialpedagogik
Գä:
Dagen vänder sig i första hand till personal inom skola som har förkunskaper och erfarenhet av att arbeta med döva barn och barn med hörselnedsättning. Anmälningslänk mailas ut till tidigare deltagare samt att möjlighet finns att anmälas sig i nedanstående länk. Sista anmälningsdag är den 2 november!
180916
Fortbildningskurs för lärare
Digitala verktyg i matematikundervisningen, 7.5 hp (MAAK40)
Kursen vänder sig till dig som arbetar som matematiklärare och vill utveckla din undervisning med digitala verktyg. I kursen diskuteras olika typer av digitala verktyg som till exempel dynamiska matematikprogram, digitala responssystem och simuleringsverktyg för modellering av dynamiska system. Undervisningen förutsätter att deltagarna har tillgång till en skolklass eller annan elevgrupp för att kunna reflektera över sin egen undervisning i matematik.
Kontaktpersoner;
Maria Fahlgren, maria.fahlgren@kau.se
Mats Brunström, mats.brunstrom@kau.se
För mer information och anmälan (senast 15 oktober)
2018-06-13
Hälsofrämjande perspektiv i skolmiljö
RUC kommer att starta upp kompetensutvecklingssatsningen ”Hälsofrämjande arbete i skolmiljö” som riktar sig till dig som arbetar inom skolan. Syftet med kompetensutvecklingen är att utveckla tänkande om och arbetet med inkludering och hälsa i skolmiljö. Vi vill åstadkomma verksamheter som har ambitionen att arbeta förebyggande med barns friskfaktorer. Vi vill väcka frågor och genom nätverket bidra till ett hälsofrämjande arbete i skolan med vetenskap och praktikers erfarenhet som grund. Vi vill att alla barn ska få lyckas och må bra.
Գä
Du kan anmäla dig fram till att vi startar upp i september och det går utmärkt att lägga till deltagare allt eftersom. Kompetensutveckling är en långsiktig professionssatsning som varar över tre terminer.
Mer information och inbjudan
Sök bidrag
Skolverket har också gått ut med ett statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling där syftet är att stödja skolhuvudmän i arbetet för en ökad måluppfyllelse inom området. Som huvudman kan man söka bidraget för insatser som ska öka elevers välbefinnande och måluppfyllelse.
2018-04-18
Studie- och yrkesvägledning i en föränderlig tid – hur kan vi tillsammans rusta för att möta framtidens behov av studie- och yrkesvägledning
ä: 2018-05-18
Tid. 09.00-12.00
Lokal: 1D222
2018-03-08
Träff för modersmålslärare/studiehandledare
ä: 2018-05-25
Tid: 09.15-15.45 (kaffe och registrering från 08.45)
Lokal: Aula magna, ýs universitet
2018-09-19 KL. 16.10
Lågaffektivt bemötande - Bo Hejlskov Elvén och Ulrika Aspeflo
2018-04-11
Tid: 09.00-16.00 (registrering och kaffe från 08.30)
Lokal: OBS! Lokal är ändrad till AULA MAGNA ýs universitet . (Vi kommer att maila ut lokalinformationen
2018-02-19
ýs universitet och den nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik (FontD) utlyser en ny forskarskola i naturvetenskapernas och teknikens didaktik,
Är du yrkesverksam lärare med lärarexamen och uppfyller kraven för forskarstudier har du möjlighet att söka och forska om undervisning och lärande kopplat till biologi, fysik, kemi, teknik eller naturvetenskap. Du hittar annonsen på SMEERs hemsida: /smeer/aktuellt/nyheter/tidsbegransade-licentiandplatser-med-amnesdidaktisk-inriktning-inom-den
Forskarskolan är planerad att starta i september 2018 och pågå i fyra år. Man forskar på 50% av tiden och fortsätter att undervisa på sin skola på de övriga 50%. Skolhuvudmannen har ansvar för finansiering av lärarens hela lön, medan forskarskolan bekostar alla andra omkostnader för forskarutbildningen. Det innebär att det är viktigt att du som lärare för en dialog med din skola och behöver deras godkännande för att kunna söka. Hur du skall gå tillväga för att söka och vilka villkor som gäller finns beskrivet på forskarskolans hemsida:
Har du frågor kan du också höra av dig till professor Niklas Gericke, som är föreståndare för centrumbildningen SMEER (Science Mathematics Engineering Education Research) och är kontaktperson för forskarskolan på ýs universitet. Email: niklas.gericke@kau.se Tel: 054-7001516
Sista dag för ansökan är: 2018-04-13
2018-01-22
Framskjuten start av : RUC Kompetensutveckling 2018-2019
Förebyggande förhållningssätt om hälsofrämjande perspektiv för lärande och delaktighet
Med anledning av denna stora och viktiga satsning är vi angelägna om att möjliggöra deltagande för så många som möjligt i vår region. Därför har vi beslutat att skjuta på starten till hösten 2018.
Vi återkommer längre fram i vår med ny information och ny möjlighet att göra en anmälan