Akademiskt särskilt begåvade elevers relation till fysisk aktivitet i skolmiljöer
Felicia Augustsson
Detta avhandlingsprojekt fokuserar på akademiskt särskilt begåvade elevers relation till fysisk aktivitet under grundskoleåren. Elever spenderar en stor del av sin uppväxt i skolmiljöer, som är en viktig arena för barn och ungas lärande och utveckling. Skolan har idag ett ansvar i att erbjuda alla barn, och därmed elever, möjligheten att vara fysiskt aktiva utifrån sina individuella behov och färdigheter. Därför behövs kunskap om elevers olika behov vad gäller utövandet av fysiska aktiviteter i skolan och finns idag en efterfrågan av studier om just särskilt begåvade elever och fysiska aktivitet i skolan.
Bland alla elever i svensk grundskola idag sägs det att cirka 5% är särskilt begåvade. Det har visat sig att särskilt begåvade elever vars begåvning finns inom den akademiska domänen kan ha låg tilltro till sina fysiska förmågor. Barns tilltro till sina fysiska förmågor är positivt förknippat barns rörelseglädje och relaterar till exempel till idrott, fysisk aktivitet och utseende. Forskning har visat att det finns en stereotypisk syn på akademiskt särskilt begåvade elever; att de ska vara icke-atletiska och ointresserade av idrott och fysiska aktiviteter. Vad som dock är oklart, är huruvida sådana stereotypiska syner påverkar särskilt begåvade elevers relation till fysisk aktivitet.
Det saknas idag studier som synliggör akademiskt särskilt begåvade elevers röster om erfarenheter av fysisk aktivitet under skolåren. Det behövs även mer forskning med pedagoger, då deras perspektiv både på främjandet av fysisk aktivitet i skolan och på särskild begåvning är viktigt att utforska eftersom de är nyckelagenter i elevers, och därmed barns, uppväxtmiljöer i skolan.
SYFTE MED PROJEKTET
Syftet med avhandlingsprojektet är att bidra med ny kunskap om akademiskt särskilt begåvade elevers relation till fysisk aktivitet i en svensk grundskolkontext. Vidare, även bidra med ny kunskap om lärares syn på dessa elevers behov för fysisk aktivitet och rörelse och därigenom hur lärare kan möta dessa behov.