Elitidrott och studier på gymnasiet – möjligheter och utmaningar. En retrospektiv studie av framgångsrika svenska landslagsidrottare
Avhandlingsprojekt: Huvudansvarig Claes Nyberg med start 2018.
Att vara elitidrottare med fokus på internationell elit kräver mycket tid för träning och tävling vilket kan leda till svårigheter att hinna med andra saker i livet så som utbildning. Syftet med idrottsgymnasierna är att underlätta för unga elitidrottare att kombinera studier med elitidrott och i förlängningen nå internationell elit samt säkerställa möjlighet till högre utbildning och arbete när idrottskarriären är avslutad. Undersökningar har dock visat att unga elitidrottare på idrottsgymnasierna prioriterar sin idrottsliga satsning på bekostnad av studier, vilket kan leda till att unga elitidrottare får svårt att klara kraven för gymnasieexamen. Detta leder i sin tur till sämre möjligheter att komma in på högre utbildning. Då utbildning är en viktig faktor för att få tillgång till arbetsmarknaden när idrottskarriären är avslutad är detta problematiskt. Andra undersökningar har visat att elitidrottare som studerar på gymnasium utan någon idrottsinriktning hade både bättre idrottsresultat och studieresultat i slutet av sin gymnasieutbildning än motsvarande elever på idrottsgymnasierna.
Syftet med föreliggande avhandlingsprojekt är att undersöka om framgångsrika landslagsidrottare har studerat på vanligt gymnasium eller idrottsgymnasium och vilken betydelse detta har haft för deras idrottsliga framgångar och möjligheter till högre utbildning och arbete efter idrottskarriären. Ett del syfte är även att undersöka framgångsrika landslagsidrottares upplevelser av att kombinera elitidrott och studier på gymnasiet, både för dem som studerat på idrottsgymnasiet och vanligt gymnasium.