Föreningsidrott för alla: En studie om utrikesfödda föräldrars erfarenheter och syn på föreningsidrotten
Projektledare: Darun Jaf, Fil Dr Örebro Universitet. Övriga medarbetaree: Stefan Wagnsson, Fil Dr. ¹û¶³´«Ã½s Universitet; Louise Davis, Fil Dr. UmeÃ¥ universitet & Camilla Knight Pr. Swansea University. UK.
Finansiering: Centrum för idrottsforskning, 400 00 SEK
Projekttid: November 2022-November 2023
Bakgrund och syfte med projektet
Forskning visar ofta på att strukturerade aktiviteter kan erbjuda ungdomar möjligheter till att observera, lära sig och utöva socialt acceptabla beteenden (e.g., Agans et al., 2016). Detta är också en av de viktigaste anledningarna till att många föräldrar vill att deras barn ska engagera sig i och spendera sin fritid i olika föreningsaktiviteter, såsom exempelvis idrott (Munoz et al., 2021). En viktig förklaring till varför föräldrar spenderar enorma resurser (tid och pengar) på barnens idrottande, exempelvis genom att sälja lotter, skjutsa till och från träningar och matcher och/eller ta på sig en roll som tränare, är att de vill säkerställa barnets fortsatta deltagande och involvering i föreningsidrott (Dorsch et al., 2021). På så sätt har föräldrar en avgörande roll i barnens deltagande i organiserad idrott, vilket har resulterat i att omfattande forskning har genomförts kopplat till föräldraengagemang och idrott (Knight, 2019).
Den aktuella litteraturen, båda nationell och internationell, är dock mestadels inriktad på inrikes födda föräldrar, med begränsad uppmärksamhet på utrikesfödda familjer, exempelvis första generationens invandrare (Dorsch et al., 2021). Detta är ett stort problem med tanke på att första generationens invandrare i Sverige utgör cirka 20% av hela befolkningen (SCB, 2022). Den bristfälliga kunskapen inskränker därför forskarnas och yrkesutövarnas möjligheter att främja deltagande i organiserad idrott bland utrikesfödda familjer, en grupp som konsekvent visat sig delta idrottsaktiviteter i lägre utsträckning jämfört med inrikes födda familjer (Jaf et al., 2020, 2021; 2023). Detta medför i sin tur en begränsning av möjligheterna att ta del av de positiva utfall som är förknippade med organiserade idrottsaktiviteter.
För att ta itu med kunskapsklyftan syftar det aktuella projektet till att bättre förstå utrikesfödda familjers/vårdnadshavares uppfattningar om organiserad idrott i Sverige och identifiera potentiella hinder och facilatorer som kan påverka deras engagemang i barns organiserade idrottsaktiviteter.